неділя, 25 січня 2015 08:25

Треба пересадити половину Печерського суду — Шабунін

Треба пересадити половину Печерського суду — Шабунін
фото: ostannipodii.com

Якщо прокуратуру не реформують, то система не запрацює. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав голова правління "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін.

"Треба повернути відповідальність. Кримінальні провадження щодо злочинів колишньої влади провалені, список санкцій проти них у Європі майже зняли, а генпрокурор Ярема — на місці. З березня "Центр протидії корупції" та інші активісти змушували відкривати кримінальні провадження. Працювали зі слідчими. Писали заяви про злочини. Проте прокуратура їх не брала до уваги. Наприкінці листопада стало відомо, що немає підозр навіть по половині проваджень. Порошенко зрозумів: це набуде розголосу на міжнародному рівні. Тоді прокуратура за три тижні грудня зробила більше, ніж за півроку. Підозру Портнову винесли 23 грудня, Іванющенку — 29 грудня. Де вони були раніше? За зволікання занесли чималі суми. Тому чекали, поки адвокати цих осіб доб'ються повернення активів. І це їм майже вдалося. Справу розслідує слідчий. Прокурор здійснює процесуальне керівництво слідства. Не могли будь-які рішення у цих справах прийняти без відома генпрокурора. Якщо Ярема не знав, що його "розводять" по основних корупційних справах країни, то навіщо нам такий генпрокурор?", - зазначив він.

За його словами, якщо й далі нікого не ув'язнюватимуть, то буде тільки гірше.

"Доки немає страху, доти корупція — це дуже вигідний бізнес. Інвестиції мінімальні, а прибуток — максимальний і швидкий. Тому треба когось посадити, щоб з'явився страх. Краще, щоб сів один міністр, ніж три керівники департаментів. Ефективніше ув'язнити одного керівника районного суду, ніж двох простих суддів. Сьогодні максимальне покарання за очевидні факти корупції — це звільнення. Прекрасно, украв 5 мільйонів і всього-на-всього залишився без роботи. Треба пересадити половину Печерського районного суду в Києві. Там фактично йдуть усі топ-розслідування. Часто через тих суддів блокується слідство", - додав Шабунін.

Зараз ви читаєте новину «Треба пересадити половину Печерського суду — Шабунін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути