Ексклюзиви
пʼятниця, 06 вересня 2024 22:35

Треба більше рішучості. Що буде після 24-ї зустрічі "Рамштайну"

Треба більше рішучості. Що буде після 24-ї зустрічі "Рамштайну"
Президент Володимир Зеленський особисто вів перемовини з представниками контактної групи "Рамштайн". Фото: eastnews.ua

Партнери України у 24-й раз зібралися на німецькій авіабазі "Рамштайн" для обговорення оборонних потреб нашої країни. Президент Зеленський закликав їх покласти край російській агресії вже цієї осені. Що відповіли учасники, що ухвалили і які наслідки будуть для України, - розповідає Gazeta.ua.

"Обіцяєте - давайте!"

У зустрічі 6 вересня 2024 року взяли участь міністри оборони понад 50 країн, розповів міністр оборони України Рустем Умєров. За його словами, українська делегація зосередилася на системах і засобах ППО, боєприпасах і техніці, а також на посиленні далекобійної можливості нашої країни.

Президент Володимир Зеленський заявив, що потрібна рішучість партнерів та швидше надходження зброї з уже оголошених пакетів підтримки. Зокрема він зазначив - з тієї кількості систем ППО, котрі були обіцяні, значна частина до України ще не надійшла.

Помилкові кроки

Але відчувалося, що найбільше турбувала Зеленського заборона на "далекобійку". "Зараз ми чуємо, що ваша політика щодо далекобійності не змінилася, але ми бачимо дефіцит ракет і співпрац. Ми вважаємо такі кроки помилковими", - наголосив президент України, адже удари вглиб Росії мотивуватимуть країну-агресорку до миру.

Тому він акцентував на цьому і під час зустрічей з міністрами оборони США Ллойдом Остіном і Німеччини Борисом Пісторіусом.

Щоб так - так ні

Однак зі старту було зрозуміло - отримати дозвіл на "далекобійку", принаймні, на цьому засіданні, малореально. Рустем Умєров озвучив альтернативний варіант - допомогти фінансами у нарощуванні українського збройного виробництва.

Натомість керівник Пентагону анонсував новий пакет збройної допомоги Україні від США на чверть мільярда доларів. За його словами, до пакету увійдуть снаряди для HIMARS, зброя, військове обладнання, запчастини, боєприпаси для артилерії.

"Допомога надійде з військовою швидкістю", - наголосив Ллойд Остін.

Швидкість важлива

На додачу до американської, на Україну чекає й канадська допомога: понад 80 тисяч додаткових двигунів до авіаційних ракет CRV-7 і більш ніж одна тисяча триста боєголовок, 960 кулеметів, понад 10 тисяч пістолетів з боєприпасами до них. Причому наголошується на швидкості - обіцяне надійде до нашої країни впродовж одного-двох місяців.

Німеччина оголосила про ініціативу кількох країн ЄС (Данія, Нідерланди, Німеччина) щодо 77 бойових танків Leopard. Від себе офіційний Берлін обіцяє зброї на 150 мільйонів євро, у тому числі - 12 самохідних гаубиць, 6 сучасних артилерійських систем. Усе надійде до України наприкінці поточного року, а у наступному Київ може очікувати ще на 6 одиниць сучасної далекобійної артилерії.

Озвучила свій пакет для України й Велика Британія: 650 ракет для ППО та понад 160 мільйонів фунтів стерлінгів. Перша партія ракет надійде до кінця поточного року.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що зустріч Контактної групи завжди призводить до великих змін на полі бою, котрі, у свою чергу, рятують життя українців.

Таємниці "Курська" розкриті

Публічні підсумки "Рамштайну" традицйно не є багатослівними, реальні домовленості проявляються на полі бою. Але це засідання особливе, оскільки вперше від започаткування Контактної групи у зустрічі взяв особисту участь Володимир Зеленський. Крім іншого, до нього були питання щодо Курської спецоперації ЗСУ, яка триває вже рівно місяць.

Президент України пояснив: Путін готував з Курської області наступ на Суми, спецоперація ЗСУ зламала його плани й нині наступ РФ Сумщині не загрожує. Більше того, наші військові перехопили ініціативу. Щоб утримати її, потрібно більше зброї, систем ППО, і швидше. Звісно, і "далекобійка" критично важлива. Адеж якщо Путін не досягне успіху на Донецькому напрямку, він не досягне його ніде. Лише у Курській області армія РФ втратила понад 6 тисяч бійців.

"Треба зробити так, щоб цієї осені російська агресія зупинилася", - наголосив Володимир Зеленський. Зауважимо, що до кінця він має передати Джо Байдену план перемоги України.

Бажання збувються

Ми зараз на переломному етапі, ми змінили стратегію ведення війни, і не лише в Курській області РФ. Плануються й інші системні операції по звільненню українських територій, розповів екс-голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

"Для цього необхідні не лише ППО, котрі дуже актуальні. Тому президент наголосив на новітніх системах ППО і на ефективних і швидких поставках. Це є найслабше місце у роботі "Рамштайн" і всіх програм підтримки України боєприпасами", - звернув увагу Маломуж.

За його словами, плануються й інші системні спецоперації, для успіху яких необхідна сучасна зброя у достатній кількості.

На думку Миколи Маломужа, Володимир Зеленський говоритиме особисто з кожним учасником Контактної групи, щоб міністри оборони усвідомили актуальність і сформулювали аргументи для своїх керівництв, тих, хто ухвалює остаточні рішення. На момент написання статті відомо, що Зеленський поза "Рамштайном" встиг зустрітися з кількома міністрами оборони і з канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

План перемоги

Щодо "далекобійки", за словами експерта, зняття заборони стримуватиме Росію від загрози не лише Україні, але й США. Отже, це може бути ключовою складовою плану перемоги, бо не лише не посилить ескалацію, а дасть привід підірвати зусилля агресора, націлені на руйнування глобальної безпеки. Після перемоги на фронті, очікує Микола Маломуж, сформується широке співтовариство, котре поставить Росії жорсткі умови.

"Думаю, такий практичний план президента має спрацювати", - переконаний він.

По "далекобійці" ми маємо схвалення більшості країн ЄС - нагадав кандидат політичних наук Олексій Буряченко, тому є великі сподівання отримати зняття заборони, що є політичним рішенням. Саме тому Володимир Зеленський, на думку експерта, і поїхав до "Рамштайну" особисто.

Момент обрано вдало – кремлівський диктатор надломлений, вважає керучий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній. "Це сильно похитнуло владу Путіна, показало конфлікт між ФСБ і армією. Дуже добрі точки розламу ", - вважає він.

Зараз ви читаєте новину «Треба більше рішучості. Що буде після 24-ї зустрічі "Рамштайну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути