пʼятниця, 02 листопада 2018 13:52

Трагедія співзвучна з Голодомором - Ющенко нагадав про різанину, влаштовану росіянами в Україні

Трагедія співзвучна з Голодомором - Ющенко нагадав про різанину, влаштовану росіянами в Україні
Солдати Меншикова 2 дні вбивали мешканців Батурина. Фото: Facebook

Сьогодні 310-річчя Батуринської трагедії, коли російський військовий корпус під керівництвом князя Олександра Меншикова підступно увірвався до гетьманської столиці Батурина та жорстоко розправився із його захисниками. Про це у Facebook нагадав третій президент Віктор Ющенко.

"Під час цих дій були вирізані всі мешканці міста, незалежно від віку та статі. За різними оцінками, загинуло від 13 до 15 тис. батуринців. В історію України ці події увійшли під назвою "різанина в Батурині". Саме місто було пограбоване, у тому числі і православні храми, а потім, за наказом Меншикова, було спалене, а церкви знищені.

Тогочасні газети так описували події у Батурині:"Страшна різанина", "Вся Україна в крові", "Жінки і діти на вістріях шабель". Такими назвами виходили провідні газети Франції — Gazette de France, Paris Gazette, Lettres Historique, Mercure historique, Clef du Cabinet. Вони писали, що "страшний цар жадібний до крові в Україні. Усі мешканці Батурина, незважаючи на вік і стать, вирізані, як наказують нелюдські звичаї московитів"; "Вся Україна купається в крові. Меншиков показує жахи московського варварства".

Батуринська трагедія співзвучна з Голодомором 30-х. Для нації є вибір: пам'ятати історичні трагедії та усвідомлювати їхні уроки, або знову їх переживати.

Відродження пам'яті Батурина — наш громадянський обов'язок", - написав Ющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна має знищити російську імперію, інакше знищать нас - науковець

2 листопада 1708-го російські війська під командуванням Олександра Меншикова захопили гетьманську столицю Батурин і зруйнували її.

Під час Північної війни гетьман України Іван Мазепа перейшов на бік шведського короля Карла ХІІ. Дізнавшись про вчинок Мазепи, цар Петро І наказав знищити Батурин.

Зараз ви читаєте новину «Трагедія співзвучна з Голодомором - Ющенко нагадав про різанину, влаштовану росіянами в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути