неділя, 14 серпня 2016 10:00

Топ-9 жінок незалежної української політики
9

25 років тому почала формуватися українська політична еліта. У ній меншу за кількістю, але не за значенням нішу займають жінки.

Політолог Володимир Фесенко визначив для Gazeta.ua 9 найвпливовіших жінок-політиків за період незалежності України.

Автор: lb.ua
 

Юлія Тимошенко

"Перший номер абсолютно зрозумілий — Юлія Тимошенко. Двічі була прем'єр-міністром України (2005 рік, 2007-2010). На цій посаді іншої жінки в Україні не було. Цього факту вже достатньо. Окрім того, балотувалася і в президенти. Очолює одну з найвпливовіших парламентських сил ("Батьківщина"). Одна з небагатьох українських політиків, якого знають у світі"

Автор: dumskaya.net
 

Наталія Вітренко

"У 90-х помітною фігурою була Наталія Вітренко. Претендувала на посаду президента. Очолила партію (Прогресивна соціалістична партія України). Проходила в Верховну Раду"

Народний депутат ІІ та ІІІ скликань. Подальші намагання пройти у парламент та президентські амбіції не здійснилися. Після втечі Януковича у лютому 2014 року провела "референдум" среди мешканців Слов'янська про недовіру новій владі. Після цього у місті з'явилися "народні захисники" та "народний мер" В'ячеслав Пономарьов. СБУ звинувачує Вітренко у фінансуванні сепаратистів.

Автор: vidomosti-ua.com
 

Раїса Богатирьова

"У 2000-х роках відзначалася Раїса Богатирьова. Займала посади секретаря Ради національної безпеки та оборони (2007-2012), міністра охорони здоров'я (2012-2014). Була помітною фігурою в українській політиці з часів Кучми і до Януковича"

Народний депутат України I, III-VI скликань. Багато років була членом фракції Партія регіонів. Відома за корупційними скандалами при закупівлі ліків. У березні 2015 року Богатирьову заочно арештували за підозрою у розкраданні бюджетних коштів на суму 6,5 мільйона гривень. Серед звинувачень також навмисне приховування під час Революції гідності фактів викрадення людей з лікарень, допиту важкохворих, кількості постраждалих внаслідок сутичок, числа смертей. Через відсутність належних доказів у березні 2016 року Європейський Союз зняв із Богатирьової санкції.

Автор: krymr.com
 

Надія Савченко

"Савченко привернула увагу тим, що стала заручником Кремля. На суді в Росії демонструвала мужню поведінку. Хоча зараз є сумніви, чи не було це зроблено спеціально. Тому що суд над Сенцовим і Кольченком був фактично закритий. Над Савченко — публічним. Останні заяви Савченко викликають підозри. Однак рейтинги її високі. Але думаю, буде руйнувати свій імідж. Залишиться в історії дуже неоднозначною фігурою"

Автор: ukr.media
 

Ірина Геращенко

"Своїми діями привертає увагу Ірина Геращенко. Є першим заступником голови Верховної Ради. Учасник переговорів у Мінську. Уповноважена президента з питань мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях"

Автор: telegraf.com.ua
 

Олена Лукаш

"Була міністром юстиції (2013-2014), заступником голови Адміністрації президента (2010-2011), радником президента України (2011-2012)"

Захищала Віктора Януковича у справі про визнання результатів президентських виборів 2004 року. Справу програли. Але Лукаш довірили очолювати юридичний відділ Партії регіонів. У 2015 Лукаш затримали за злочини проти Майдану. Пізніше справу призупинили. Політика відпустили.

Автор: bigmir.net
 

Ірина Акімова

"Помітна фігура - Ірина Акімова. Була першим заступником глави Адміністрації президента (2010-2014)"

У 2006 році стала гендиректором компанії Рината Ахметова. Уже через рік - народним депутатом від Партії регіонів. Микола Азаров часто звертався до неї за порадою. Їхні погляди розійшлися в питанні вступу України в Митний союз із Росією, Білоруссю і Казахстаном. Акімова заявила про неможливість такого співробітництва.

Автор: focus.ua
 

Іванна Климпуш-Цинцадзе

"Зараз помітною жінкою-політиком є віце-прем'єр з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе"

Працювала кореспондентом української служби радіо ВВС у США. Чотири роки займала посаду директора Ялтинської європейської стратегії (YES), заснованої мільярдером Віктором Пінчуком. У 2014 році пройшла до парламенту за списком "Блоку Петра Порошенка".

Автор: rian.com.ua
 

Наталія Яресько

"Наталія Яресько — міністр фінансів в уряді Арсенія Яценюка (2014-2016). Була потенційним претендентом на посаду прем'єр-міністра"

Американка українського походження. Після розпаду СРСР очолювала економічний відділ посольства США в Україні. Займалася інвестуванням бізнесу. 2 грудня 2014 року президент Петро Порошенко дав Яресько українське громадянство. У той же день її призначили міністром фінансів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 років незалежності України. 5 найгучніших міжнародних скандалів

Зараз ви читаєте новину «Топ-9 жінок незалежної української політики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути