пʼятниця, 12 серпня 2016 12:00

25 років незалежності України: 5 найгучніших міжнародних скандалів
5

Напередодні 25-ї річниці проголошення незалежності України Gazeta.ua згадує найгучніші міжнародні скандали, які торкнулися нашої держави.

Справа Лазаренка

  Павло Лазаренко
Павло Лазаренко

У лютому 1999 року екс-прем'єр Павло Лазаренко втік з України до США після того, як Верховна Рада ухвалила рішення про позбавлення його недоторканності та арешт. Утім Сполучені Штати також звинуватили українського чиновника у здирництві, відмиванні грошей та шахрайстві.

Лазаренко вивів у офшори щонайменше $200 млн, за даними ООН. Всесвітній банк назвав екс-прем'єра серед десяти найкорумпованіших чиновників світу.

Павло Лазаренко більш як 8 років відбував покарання у в'язницях штату Каліфорнія та вийшов на волю 2012-го. Україна так і не добилася ні екстрадиції корупціонера, ні повернення вкрадених ним бюджетних коштів.

Катастрофа літака Ту-154 над Чорним морем

  Ту-154 авіакомпанії "Сибір"  незадовго до катастрофи
Ту-154 авіакомпанії "Сибір" незадовго до катастрофи

4 жовтня 2001 року літак Ту-154, який здійснював рейс із Тель-Авіва до Новосибірська, зник з радарів над Чорним морем. Під час розслідування інциденту тодішній президент Леонід Кучма визнав: літак ненавмисно збили українською зенітно-ракетною системою під час російсько-українських навчань у Керчі. 78 осіб загинули, з них 51 - громадяни Ізраїлю.

Під час розслідування Кучма заявив, що з інциденту "не варто робити трагедію" і що бувають "катастрофи й більшого масштабу". Ці слова шокували міжнародну спільноту, викликали різко негативну реакцію Ізраїлю.

Попри те, що провину України не довели юридично, Київ виплатив грошові компенсації сім'ям загиблих.

Скандал навколо систем "Кольчуга"

  Радарна система "Кольчуга"
Радарна система "Кольчуга"

Восени 2002 року колишній працівник служби охорони президента Леоніда Кучми Микола Мельниченко оприлюднив аудіозаписи розмови глави держави з керівником Укрспецекспорту Валерієм Малєвим.

Той нібито переконував президента продати режиму Саддама Хусейна в Іраку радарні комплекси "Кольчуга".

На підставі цих плівок Держдепартамент США звинуватив Україну в нелегальному експорту оборонного озброєння в Ірак та призупинив виділення фінансової допомоги Києву. Факт намірів продати "Кольчуги" Багдаду так і не довели.

Розкрадання "кіотських грошей"

 

2004 року Україна приєдналася до Кіотського протоколу, міжнародної угоди щодо зниження парникових викидів у атмосферу. В 2009-2010 роках український бюджет отримав більш як 470 млн євро від японського та іспанського урядів на утеплення будівель державних установ.

Утім Токіо та Мадрид так і не дочекалося звітів України про успішне використання грошей на екологічні проекти.

Слідство триває досі.

"Панамські документи"

В квітні 2016 року Міжнародний консорціум журналістських розслідувань оприлюднив оброблений архів конфіденційних документів панамської юридичної компанії "Моссак Фонсека".

Серед іншого, викриття продемонструвало, що президент України Петро Порошенко мав незадекларовану офшорну компанію та перевів свій концерн "Рошен" до юрисдикції Британських Віргінських островів. Сам він пояснював це тим, що готувався передати свій головний актив в управління Rothschild Trust за моделлю "сліпого трасту".

Український лідер був одним із 12 чинних чи колишніх лідерів держав, які фігурували у "панамських документах". Світові ЗМІ здебільшого приєдналися до звинувачень президента в корупції та невиконанні передвиборчих обіцянок. "Під час війни в Україні Петро Порошенко займається офшорними махінаціями", - писала газета Süddeutsche Zeitung.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецька газета Bild оголосила бойкот збірній Росії на Олімпіаді

Зараз ви читаєте новину «25 років незалежності України: 5 найгучніших міжнародних скандалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути