вівторок, 07 вересня 2021 14:08

Тисячі таємних співробітників та небезпечні операції - створили воєнну розвідку

7 вересня в Україні відзначають День воєнної розвідки. Оборонне відомство святкує 29-ту річницю.

У цей день 1992 року президент Леонід Кравчук підписав указ про створення розвідувального органу стратегічного рівня.

Автор: gur.gov.ua
  Емблема
Емблема

Раніше подібні структури були підпорядковані Москві. Однак зі здобуттям незалежності необхідно було створити нову систему воєнної розвідки.

У лютому 1992-го розпочали формування управління розвідки Головного штабу ЗСУ. Згодом з'явився новий орган - Управління воєнної стратегічної розвідки Міністерства оборони, який 1994 року перейменували в Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські спецпризначенці показали унікальні кадри операції в Кабулі

Воєнна розвідка добуває та аналізує інформацію для визначення концепції розвитку збройних сил, підготовки стратегічних планів та проведення військових операцій. Окрім цього, розвідники координують діяльність збройних сил, керівництво апаратами військових аташе в іноземних країнах.

Робота воєнної розвідки підтримує забезпечення національних інтересів і державної політики України.

Керівником Головного управління розвідки з 5 серпня 2020-го є Кирило Буданов.

Кожен підрозділ виконує окремі завдання, які розробляють у друкованому або графічному вигляді. Кадри на службу добирають ретельно. Зважають на освіту, особисті якості, досвід роботи за своєю спеціальністю, знання іноземних мов тощо. Для роботи за кордоном обирають тільки найкращих співробітників.

Автор: gur.gov.ua
  Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов
Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов

Міністр оборони України Андрій Таран привітав розвідників зі святом та подякував їм за ефективну роботу.

"Завдяки успішному поєднанню агентурної, технічної та спеціальної розвідок, потужним інформаційно-аналітичним ресурсам, вагомому інтелектуальному потенціалу і злагодженій роботі тисяч співробітників воєнної розвідки виявляються реальні й потенційні загрози, які створюють небезпеку національним інтересам українців, що дозволяє воєнно-політичному керівництву нашої держави приймати важливі стратегічні рішення та здійснювати превентивні заходи у протистоянні "великодержавним" амбіціям і агресивній воєнній політиці Російської Федерації", - сказав Таран.

Видання Bellingcat планує випустити розслідування про справу "вагнерівців" у найближчий місяць. Хочуть видати одразу три продукти.

29 липня 2020 року в Білорусі силовики повідомили про затримання 33 бойовиків неофіційної приватної військової компанії "Вагнер". Попри запити України про екстрадицію бойовиків, білоруська влада передала їх Росії.

Зараз ви читаєте новину «Тисячі таємних співробітників та небезпечні операції - створили воєнну розвідку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути