середа, 10 липня 2013 18:36

Тіньовий уряд потрібен "Свободі", щоб "відбілитися" - експерт

Тіньовий уряд потрібен "Свободі", щоб "відбілитися" - експерт
Віктор Небоженко. Фото: file.liga.net

"Свободі" потрібен тіньовий уряд щоби відбілитися і показати себе як всеукраїнську, а не регіональну партію.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко, говорячи про наміри партії ВО "Свобода" створити уряд національної альтернативи.

Експерт наголосив, що сама ідея створення тіньового уряду є позитивною. Однак після двох спроб Юлії Тимошенко створити такий орган, зараз вже навряд чи вдасться зробити його ефективним.

"Свого часу, у 1996 році, Тимошенко зробила тіньовий уряд і це був правильний хід, який привернув увагу особисто до неї, дав їй можливість потренуватися як майбутньому прем'єр-міністру. Через багато років після цього вже знесилена "Батьківщина" намагалася повторити цей успіх, але нічого не вийшло", - розповів він.

Небоженко додав: "Для "Свободи" це особливо важливо. Адже це екстремістська, вулична, глибоко провінційна націоналістична організація. Спроби створити тіньовий уряд партії "Свободи" - це спроба відбілити і зробити ця політичну силу більш інтелектуальною. Щоби вона займалася загальнонаціональними задачами. Бо зараз їм подобається 5 областей, вони хочуть там захопити владу, а все інше їх не сильно цікавить".

Однак, за його словами, зробити це правильно — надзвичайно важко.

"Це колосальна робота. Адже треба підібрати потужних спеціалістів, а не просто взяти доцента Львівського університету, доцента Житомирського педінституту і доцента Тернопільської господарської академії. Це не так робиться. Мають підбиратися люди, які мають досвід роботи у тих чи інших галузях, які готові показати свою кваліфікацію та політичну орієнтацію. Це дуже важко", - підкреслив політолог.

Зараз, на думку Небоженка, "Свобода" створює тіньовий уряд для піару.

"Але вони на правильному шляху. Вони хочуть відмитися. І саме для цього і створюється такий інструмент, як тіньовий уряд, або як вони його назвали гордо — уряд національної альтернативи. Тільки глибокі провінціали можуть називати свої проекти такими назвами", - зауважив він.

Експерт підкреслив: "Тіньовий уряд — це нормальна практика на заході. Але чи вдасться у нас це повторити після Тимошенко — важко сказати. Вона, все ж таки, харизматичний лідер. А якщо буде тіньовий уряд "Свободи", то це значить, що Тягнибоку доведеться його очолювати. А це не те саме, що марширувати із прапорами чи смолоскипами Львовом. Тут потрібно насправді показувати і реалізовувати якусь свою діяльність".

Політолог переконаний, що така ініціатива "Свободи" також напряму пов'язана із початком президентської кампанії. Тому не виключено, що після "Свободи", своїм тіньовим урядом займеться і Арсеній Яценюк. Водночас, Небоженко переконаний, що краще коли подібні уряду є у кожної партії окрема. Об'єднувати своїх спеціалістів опозиції потрібно буде вже після перемоги.

"Захоплювати владу — треба об'єднуватися. А от у керуванні країною має бути відповідальність кожної політичної сили. Це правильно. А вже потім, коли хтось переможе, то певно буде коаліційний уряд. Я сподіваюся, що туди вже підуть працювати кращі спеціалісти з різних тіньових кабінетів. Так мають вчиняти українці", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Тіньовий уряд потрібен "Свободі", щоб "відбілитися" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

48

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути