вівторок, 11 жовтня 2011 17:06

Тимошенко звільнить місце для інших опозиційних лідерів

Тимошенко звільнить місце для інших опозиційних лідерів

Через ув'язнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко Україна опиниться у міжнародній ізоляції. Тому влада шукатиме зворотній хід процесу. Так прокоментував вирок Печерського суду у справі Тимошенко директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран.

"У ізоляції, передусім, опиниться політична еліта. Це призведе до того, що українській владі, чиновникам, бізнесменам постійно поступово закручуватимуть гайки. Протягом останніх двох місяців Віктор Янукович показав безпрецедентну міжнародну активність, був присутній фактично на всіх міжнародних форумах, зустрівся зі світовими лідерами, і багато з ким ще буде зустрічатися. Але цей процес може закрити перед ним двері. Олігархи, які наближені до влади, можуть отримати проблеми із веденням бізнесу на заході. Можливо введення обмеження для поїздки українських чиновників за кордон. Це та стандартна модель, яку зокрема Євросоюз і Америка застосовують до тих чиновників, які порушують права людини у своїх країнах. Рано чи пізно це станеться, влада цього навіть не зрозуміє одразу. Тому потрібно буде шукати вихід із цієї ситуації", - вважає політолог.

На його думку, зрозумівши, що Україна не має ніякої підтримки з боку заходу, Росія, безперечно, буде здійснювати тиск на український бізнес і українських політиків.

"Ув'язнення Тимошенко не ізолює її з українського політичного процесу. Не має значення, де Тимошенко, але її політична сила все одно буде брати участь у виборах. Тимошенко буде присутня на політичній арені так чи інакше. Але є проблема: окрім високого рейтингу в неї є досить високий рейтинг недовіри. Її неучасть у виборах відкриє можливість для інших опозиційних лідерів, тому що вона їм звільнить місце. Це буде достатньо важливо, тому що якби зараз відбувалися президентські вибори, то напевно виграла б Тимошенко. А щодо лідерів інших опозиційних сил, то тут, безперечно, була б перевага Януковича", - зазначив Таран.

Директор Міжнародного інституту демократій відмітив, що Янукович буде максимально дистанціюватися від процесу і намагатиметься нічого особливо не коментувати. Весь подальший процес відбуватиметься без його участі.

"Гадаю, буде спроба декриміналізації статті або рішення апеляційного суду. Може бути навіть амністія, але для Януковича це найбільш невдалий варіант. Тому що це ставить його на один рівень із лідерами опозиції. Дискутуючи напряму з Тимошенко, він ствердить, що в Україні є два визначні політики - Янукович і Тимошенко. Тому для нього було б зручніше перекласти цю дискусію з Тимошенко на інших політиків", - вважає Таран.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко звільнить місце для інших опозиційних лідерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути