неділя, 09 червня 2013 20:00

Тимошенко випускають за кордон, бо Захід не хоче віддавати Україну Росії - експерт

Тимошенко випускають за кордон, бо Захід не хоче віддавати Україну Росії - експерт
Костянтин Матвієнко. Фото: radiosvoboda.org

Рішення української влади випустити ув'язнену екс-прем'єрку Юлію Тимошенко на лікування за кордон обумовлено загостренням відносин між Заходом і Росією. Таку думку висловив у коментарі для Gazeta.ua експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко.

"Коли Росія поставила Сирії ракети С-300, країни Євросоюзу скасували ембарго на постачання зброї сирійським повстанцям, - зазначає фахівець. - Це означає, що Росія і Захід із стану "холодної" війни практично переходять у фазу "гарячої". Західний світ розуміє, що у цій війні Україна відіграватиме роль пасивного ресурсу. Тому він вирішив, що таким ресурсом розкидатися безгосподарно, треба прибрати його до своїх рук".

Однак без вирішення долі Тимошенко це неможливо, переконаний Костянтин Матвієнко.

"У західного світу є певні цінності, принципи, громадська думка та інші витребеньки демократії, - наголошує експерт. - Європейські політики самі неодноразово заявляли, що на шляху України до Європи каменем спотикання є Юлія Володимирівна. Вони не можуть просто так це питання залишити, тому й пояснили Януковичу, що й почім. А він змушений шукати спосіб, як би випустити Тимошенко без втрати власного авторитету в країні і переспектив стати вдруге президентом. Ідеальним варіантом стало відпустити її лікуватися за кордон. При цьому ані кримінальна справа по вбивству Щербаня, ані вирок у справі по газових контрактах не дозволяють Тимошенко балотуватися в президенти".

На думку фахівця, Тимошенко погодилася на це передусім через стан здоров'я.

"У неї за гратами об'єктивно погіршився стан здоров'я і їй потрібне кваліфіковане лікування, - каже фахівець. - Вона розуміє, що з волі, навіть у німецькій клініці, набагато зручніше керувати соратниками, аніж з Качанівської колонії чи Харківської лікарні залізничників. Крім того, за існуючої судової системи в країні Тимошенко не зможе довести свою невинуватість. Мало хто в Україні вірить, що кримінальні справи, порушені проти неї, мають на меті встановлення істини. Це політичне переслідування опонентки. Звичайно, адвокати Тимошенко домагатимуться закриття нових справ за реабілітуючими обставинами. Але влада може тягнути їх нескінченно".

Поки при владі перебуватиме Янукович, Тимошенко не зможе повернутися в Україну, переконаний політолог.

"Хіба що Віктор Федорович зречеться світського життя і піде в Афонський монастир. У крайньому разі, в Святогірський монастир в Донецькій області. У політиці може бути або Тимошенко, або Янукович. Обоє вони в українській політиці бути не можуть", - підсумовує Костянтин Матвієнко.

Як ми повідомляли, Тимошенко може восени залишити Україну задля лікування в Німеччині. Вивезти екс-прем'єрку за кордон повинні до 15 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко випускають за кордон, бо Захід не хоче віддавати Україну Росії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

66

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути