вівторок, 04 вересня 2012 17:54

"Тимошенко просила мене повернутися"

"Тимошенко просила мене повернутися"
Сергій Міщенко рішення про самовисування і вихід з партії приймав свідомо - це не були емоції. Фото: ukrgazeta.com

У липні після з'їзду "Батьківщини" позафракційний народний депутат  41-річний Сергій Міщенко вийшов із складу партії та її депутатської фракції. Так висловив свою незгоду із тим, що його включили у передвиборчий список на непрохідне 142 місце.

- Одна людина просила мене повернутися, - каже депутат. - Це Юлія Тимошенко. Але я хочу отаким чином пройти свій шлях в цьому парламенті. В наступному – побачимо.

Із Сергієм Григоровичем зустрічаємося у комітетах парламенту. Він виходить із засідання Погоджувальної ради. Несе невелику зелену теку. Говоримо у кабінеті поруч із читальнимзалом на першому поверсі.

Ви не шкодуєте, що пішли з "Батьківщини"?

- Ні. Рішення приймав свідомо. Це не були емоції. Питання не в "Батьківщині" і тих людях, які є у керівництві партії. Я з повагою ставлюся до кожної людини, яка є членом фракції. Я так вчинив в знак протесту проти рішення керівництва партії "Батьківщини". Дізнався про нього в п'ятницю напередодні з'їзду.

Чому Ви не вийшли із партії, коли дізналися про непрохідне місце?

- Тому що інакше був би зрадником. Я хотів, аби зрадили мене. Мав показати, що керівництвом партії ведеться не дуже чесна гра щодо членів своєї команди. Я спеціально прийшов на з'їзд (30 липня - gazeta.ua). Тим, хто приймав рішення по списку, сказав: "Робіть, як вважаєте за потрібне. Що заслужив, так і ставте".

Кому конкретно казали?

- Турчинову по телефону. До з'їзду мені говорилося, що я буду в списку від 130 до 150-го. Це теж непрохідні місця. Але така ситуація дала мені право вчиняти подальші моральні дії – балотуватися самовисуванцем. Тепер я залежу сам від себе. Сьогодні почалися інсинуації, що ніби я готую альтернативний з'їзд "Батьківщини" (для відміни виборчого списку за 20 днів до виборів. - gazeta.ua). Це маячня та провокація.  Хтось зверху у "Батьківщині" через інтернет-сайти хоче мене таким чином спаплюжити. Але я бажаю цій політичній сили успіхів, аби якомога найбільше людей-членів фракції пройшли до парламенту, в першу чергу ті, хто знаходиться під можливим кримінальним переслідуванням. Я у себе на окрузі закликаю, аби люди голосували за "Батьківщину".

Агітуєте за конкурентів?

- Ні. Вони не є конкурентами. Я з ними пройшов тяжкий шлях. Неможливо асоціювати "Батьківщину" тільки із купкою людей зверху. Це багатомільйонна громада не тільки членів партії, але й її прихильників. Тих, хто є чесними. Як я можу проти них іти? У мене такого бажання немає. Я своєю роботу довів, що є опозиційним, і опозиції треба робити ставку на мене.

"Батьківщина" вас на окрузі підтримує?

- Вся. Її керівництво – ні. Я не розумію, чому півроку тому нам не сказали, хто буде в списку, хто – по мажоритарці. Але бояться сильних, тих, хто має свою думку. Керівництву не завжди потрібні люди, які висловлюють критичні зауваження. А я на фракції це завжди робив. Політична верхівка партії зовсім не приділяла уваги фракції "БЮТ-Батьківщині". Чому – не знаю.

Ваші колеги говорять, що 142 місце – результат невдоволення керівництва партії через ваше голосування за призначення Віктор Пшонки генпрокурором. Це так?

- Я на фракції попросив проголосувати за таке рішення і ще виступити.  Всі мене підтримали. Не було жодного голосу проти. Якби я тишком-нишком натиснув кнопку, де б я був зараз? Мене виключили б із фракції разом із "тушками". Можливо, у когось заклалась така мотивація, тому зі мною так вчинили. Іншого ж нічого немає.

Так що сказала Тимошенко про те, що ви опинилися у непрохідній частині?

- Люди, які з нею бачилися, мені переказували, що вона дуже засмучена цим фактом, що вплинути не змогла. Бачила мене у прохідній частині, але інші зробили інакше.

Після виходу ви спілкувалися із Турчиновим?

- Ні.

Із Кожем'якіним?

- Так. Але я не хотів би передавати розмову. Я багато із ким підтримую дружні стосунки, в тому числі із Андрієм Кожем'яніним та іншими членами фракції. Але такі стосунки  і політика – це різні речі. Всі члени фракції, які зі мною спілкувалися після виходу, висловили мені підтримку. Мені це приємно.

У 2007 році до парламенту за списком "Батьківщини" зайшло 156 депутатів, із яких зараз  залишилося 98. Чому люди йдуть із БЮТу?

- Питання у кадровій політиці, яка не розбирається у людях і породжує "тушки". У наступному парламенті із нинішнім списком і таким підходом до мажоритарки, коли на одному окрузі борються між собою декілька опозиціонерів, "тушок" не поменшає. Існування таких людей зараз – кадрова помилка Тимошенко. Вона вибачилася за це у своїх виступах.

Кажуть, що за місце в списку платили 3-7 мільйонів доларів.

- Я в цих процесах участі не брав і навіть близько не стояв.

Як треба підбирати кадри для списку?

- Треба проводити перевірку всіма засобами. Перевіряється все життя, робота людини, її особисті якості, оточення. Навіть робити провокації. Наприклад, напоїти горілкою і послухати, що каже ця людина у нетверезому стані. Або перевірити грошима - запропонувати хабар. Чи спровокувати на підлість. Так перевіряють тисячі людей. От всіх членів фракції "БЮТ-Батьківщина" можна було б ставити у прохідну частину списку. Бо вони вже не зрадили. Всіх же намагалися підкупити – коштами і посадами. Таке "чистилище" ці депутати вже пройшли. Тепер вони понабирали нових кандидатів, яким треба теж подолати такий шлях. А хто дасть гарантію, що вони не зламаються? До нинішніх уже є довіра. Вони були б мінімальним ризиком.

Об'єднана опозиція хоче провести праймеріз у мажоритарних округах Києва та столичної області. За результатами визначать найбільш рейтингового кандидата, на користь якого мали б зняти свої кандидатури інші претенденти від демократичних сил. Що це дасть?

- Це дуже правильно. Я готовий, бо в мене серед опозиційних кандидатів найвищий рейтинг. Їм доведеться зніматися. Тому вони не будуть проводити такий праймеріз.

Ви говорили, що Об'єднана опозиція – помилка Тимошенко. Чому?

- "Батьківщина" та "Фронт змін" окремо набрали б більше, аніж у об'єднанні. Про це ж говорили соціологи. Перша партія взяла б десь 24-25 відсотків, друга – на 8-10 менше. Але загалом це було б більше, аніж у інших. Така помилка буде дорого коштувати. Тимошенко сподівалася, що об'єднання додасть у рейтингу. Але цього не відбулося. Це ідеологічно, структуровано різні команди із своїм шляхом становлення.

Ви обіцяєте скласти мандат на користь Тимошенко у разі її виходу на волю. Навіщо?

- Я хочу бути чесним перед нею та собою. Яким прийшов, таким і пішов.

Хто вас привів у БЮТ? Кажуть, Олександр Волков.

- Знайомство із Юлією Володимирівною пройшло через нього. Але не більше. Це було ще під час помаранчевої революції на Майдані.

Один із ваших конкурентів – Міщенко Сергій Григорович. Що це за людина?

- Його "збили". Зареєстрували Міщенка Євгена. Це клон. Ніяку політичну роботу він не веде.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко просила мене повернутися" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути