середа, 11 червня 2008 10:18

Тимошенко прогнозує різке зниження інфляції

Тимошенко прогнозує різке зниження інфляції
Уряд Юлії Тимошенко сподівається на різке гальмування інфляції – 11 червня на розгляд Кабміну буде винесено новий прогноз на 2008 рік – інфляція не перевищить 15,3%.

Таким чином, до грудня ціни мають зрости не більше ніж на 0,6%, пише "Коммерсант-Украина".

У середу Кабінет міністрів має намір затвердити зміни в постанову N976 від 27 липня 2007 року, яка містить основні прогнозні макропараметри економічного розвитку України в 2008 році, що впливають на розмір доходів і витрат держбюджету.

Уряд Тимошенко раніше вже коректував макропрогнози, але тоді один із ключових індикаторів – прогноз інфляції в 9,6% – не мінявся. Тепер же, як стало відомо газеті, Кабмін вирішив погіршити прогноз зростання споживчих цін у 2008 році до 15,3%.

Рішення Кабміну вимушене, адже річний прогноз інфляції був перевищений ще за підсумками I кварталу, а зростання цін за січень-травень склав уже 14,6%.

Незважаючи на це, Кабмін, як слідує з проекту постанови, у II півріччі очікує гальмування інфляції вдвічі – до 15,3% (зараз середньорічний рівень інфляції складає 31,1%). До слова, ще в понеділок міністр економіки Богдан Данилишин зробив журналістам інший прогноз: інфляція в 2008 році не перевищить торішній показник – 16,6%.

У Мінекономіки у вівторок не прокоментували, яким чином уряд має намір домогтися того, щоб зростання цін у найближчі сім місяців не перевищив 0,6%.

Дефляція влітку останній раз спостерігалася в 2004 році (у серпні), а восени й у грудні ціни не знижувалися жодного разу з 1991 року. Але навіть такий оптимістичний прогноз може схвалити Нацбанк.

Заступник голови НБУ Олександр Савченко у вівторок заявив, що вони очікують інфляцію на рівні 15-16% унаслідок гарного врожаю. "Ми домоглися зменшення інфляції. Нас критикували за зміну офіційного курсу, але результат говорить сам за себе. Інфляція знизилася в травні майже в двічі. Ми вважаємо, що в основному це заслуга Нацбанку", - заявив він.

Мінекономіки розраховує на підтримку НБУ і надалі. У пояснювальній записці до проекту постанови зазначається, що виконання прогнозу в 15,3% залежить від "ефективного застосування пакету антиінфляційних заходів, погоджених Кабміном і Нацбанком".

Але й інші нові прогнози Кабміну виглядають непереконливо. Так, індекс цін виробників промислової продукції збільшений з 19,2% до 24,6%. Але, щоб виконати цей річний прогноз, промисловим цінам залишилося зрости усього на 0,2%. На цьому тлі уряд очікує зростання прибутковості промислових підприємств і погіршення зовнішньоторговельного сальдо з $9,2 млрд до $13,7 млрд при незмінному валютному коридорі 4,95-5,25 грн/$ (зараз долар коштує 4,8515 грн), зазначає видання.

Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко прогнозує різке зниження інфляції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути