пʼятниця, 07 червня 2013 19:31

Тимошенко залишить Україну вже восени - ЗМІ

Тимошенко залишить Україну вже восени - ЗМІ
Юлія Тимошенко. Фото: kontrakty.ua

За інформацією українського видання "Главком", попередню згоду на такий сценарій дали і українська влада, і опальна екс-прем'єр. Гарантом цієї "операції" стануть західні лідери. Фінальна крапка в переговорах з цього питання була поставлена ??в кінці травня. Тоді посол США на Україні Джон Теффт та голова представництва Євросоюзу Ян Томбінський поставили перед Тимошенко питання виїзду за кордон на лікування ребром.

Про те, що Тимошенко необхідно вивезти за кордон опозиція стала говорити ще наприкінці січня. "Тимошенко має отримати медичну допомогу у належній і гідною клініці за межами України", - поставив завдання для опозиції Арсеній Яценюк. Захисник Тимошенко Сергій Власенко, коментуючи цю заяву, запевнив, що направляти ув'язнених на лікування за кордон українським законодавством не заборонено.

За інформацією видання, українська влада погодилася на такий сценарій навесні. Вперше такий варіант розвитку подій Тимошенко запропонували кілька місяців тому. За словами депутата Андрія Павловського, "люди Януковича" зверталися до Тимошенко і в обмін на припинення політичної діяльності обіцяли випустити її за межі країни. Тоді вона відповіла відмовою.

В якості країни для прийому Тимошенко розглядається Німеччина. Повідомлялося, що раніше її готувалася прийняти Чехія, де зараз знаходиться чоловік Тимошенко Олександр. Але цей варіант не підтвердився. Вивезти Тимошенко за кордон повинні до 15 вересня. "Варіант її вивезення обговорюється, - зазначив Павловський. - Так, вона вимагає повної політичної та юридичної реабілітації. Я не можу говорити за всю опозицію, але я вважаю, що потрібно зробити все, щоб вирвати її з лап Януковича, щоб звільнити. Вивезення за кордон - краще того, які страждання вона відчуває в лікарні. Її здоров'я там тільки підривається. Треба просто рятувати життя ".

"Вивезення Тимошенко на лікування за кордон вигідний не тільки її прихильникам і родичам, а й українським властям. Одним цим дією можна було б прибрати камінь спотикання у переговорах щодо підписання Угоди про Асоціацію. Янукович готовий" відпустити "Юлію Тимошенко підлікуватися - так би мовити, зробити крок назустріч Європі. Але, природно, на своїх умовах. Їх до вересня і належить узгодити разом з Тимошенко і західними лідерами ", - пише видання.

Одне з них - зобов'язання Тимошенко повернути "в казну" 1,5 млрд гривень (так визначив суд) збитків у "газовій" справі, тим самим визнавши, що змову з президентом РФ Володимиром Путіним і якась вигода Тимошенко від угоди було. За інформацією джерел видання, Тимошенко з цього питання зайняла категоричну позицію, і виконувати умову відмовляється. Це їй можуть і "пробачити". Але тільки у випадку гарантій, що екс-прем'єр пообіцяє не брати участь у передвиборній гонці 2015 не тільки в якості кандидата, але і віп-агітатора.

Головна вимога, яку висуває в даному разі Віктор Янукович, - гарантії від Європи, що Тимошенко не матиме права вільних переміщень, зустрічей, а також участі у політичних подіях на Україні.

"До президентських виборів Тимошенко, у разі вивезення за кордон, повинна буде переважно відмовчуватися, і не закликати опозицію і народ на боротьбу з нинішньою владою. З одного боку, очікувати такого від Тимошенко - абсурдно. З іншого, якщо оцінювати її останній лист, то початок справі покладено ", - підсумовує видання.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко залишить Україну вже восени - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

121

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути