Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2008 08:54

Тимошенко пішла в тінь Ющенка - "Независимая газета"

Запланований на цей тиждень візит Юлії Тимошенко до Москви не відбудеться. Її прес-служба стверджує, що причиною зміни планів стала застуда. Проте цій новині передувало попередження з секретаріату Віктора Ющенка про недоцільність поїздки, - пише російська Независимая газета.

Українські лідери конкурують у боротьбі за роль першої особи в переговорах із російським керівництвом, зазначають експерти.

Плани Тимошенко заділи Ющенка, який тричі протягом минулого року переносив свій візит в РФ. Як тільки стало відомо, що прем"єр збирається до Москви, представники президента почали консультації з організації його поїздки.

У п"ятницю міністр закордонних справ Володимир Огризко повідомив, що Ющенко відвідає російську столицю 12 лютого. Замголова президентського секретаріату Олександр Чалий додав: "Робочу зустріч голів урядів України і Росії доцільно провести в рамках другого засідання міждержавної українсько-російської комісії".

Офіційні представники президентського секретаріату підкреслили, що нічого не знали про візит прем"єр-міністра, який готувався на січень. Фактично Юлії Тимошенко натякнули, що вона не самостійний гравець на полі українсько-російських переговорів і повинна залишатися в тіні президента.

Українські експерти вважають, що відміна візиту стала тільки одним із проявів наростаючої політичної конкуренції між Ющенком і Тимошенко. Політолог Вадим Карасьов звертає увагу, що суперечки між президентом і прем"єром стосуються і питань внутрішньої політики. Уряд Тимошенко врахував у проекті програми своєї діяльності всі побажання і соціальні ініціативи Ющенка, але днями президентський секретаріат висунув нові вимоги. Кабінету міністрів запропонували виключити з програми пункти, що стосуються внесення змін до Конституції і до закону про уряд.

Представник президента у Верховній Раді Ян Берназюк підкреслив, що президент раніше вніс до парламенту свої пропозиції, а зміни до Основного закону зараз розробляє створена за ініціативою Ющенка Національна конституційна комісія. Уряд на чолі з Тимошенко не може втручатися в ці процеси. Відомо, що президентська редакція змін до закону і до Конституції припускає розширення повноважень голови держави за рахунок звуження функцій прем"єр-міністра.

Український президент намагається підсилити свої позиції і з інших напрямків. Зокрема, днями стало відомо, що в лютому в Україні буде створено антикорупційне бюро, у складі якого об"єднаються підрозділи силових відомств. Контроль над новим органом влади отримає президент.

Окремі депутати з Блоку Юлії Тимошенко побоюються, що окрім "президентської міліції" Ющенко також "формує власний уряд". Під останнім вони мають на увазі недавнє рішення президента ввести до складу Ради нацбезпеки і оборони губернаторів. Розширивши повноваження цього органу і підсиливши його антикорупційним бюро, Ющенко зміцнить свої позиції напередодні президентських виборів, вважають депутати. У такому світлі боротьба за визнання в Москві – це лише один з напрямів протистояння українських політиків.

Посол РФ в Україні Віктор Черномирдін нещодавно зазначив, що, на його думку, ситуація в українській політиці знову повторюється: представники влади втягуються в боротьбу за пальму першості, що загрожує новими політичними кризами. "Здається, Україна потрапила в якесь замкнуте коло", – підсумував посол.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко пішла в тінь Ющенка - "Независимая газета"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути