понеділок, 28 січня 2013 15:15

Тимошенко підписувала газові угоди під тиском — Ляшко пропонує уряду йти у Стокгольмський суд

Тимошенко підписувала газові угоди під тиском — Ляшко пропонує уряду йти у Стокгольмський суд
Олег Ляшко відправляє уряд у Стокгольмський арбітраж. Фото: liga.net

Позафракційний нардеп Олег Ляшко зареєстрував у Верховній Раді законопроект, яким вимагає від уряду подавати позов до Арбітражного суду з вимогою скасувати або переглянути газові угоди уряду Тимошенко від 2009 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія не зацікавлена в новій "газовій війні" з Україною - експерти

Про це він розповів у коментарі Gazeta.ua.

"Я зареєстрував у ВР законопроект, яким пропоную доручити Кабінету міністрів звернутися до Арбітражного суду у Стокгольмі на предмет перегляду, або навіть розірвання газових угод з Росією. Ці угоди становлять загрозу економічному суверенітету України. З подібною ініціативою я виступав у липні минулого року. За його включення до порядку денного не проголосували ні Партія регіонів, ні "Батьківщина". Бо інакше ми б ще тоді вжили заходів, і сьогодні у нас була б можливість не отримувати мільярдні рахунки. Міжнародне право дає можливість розірвання чи перегляду угоди, якщо вона підписувалася під примусом, чи була завідомо невигідна одній зі сторін", - наполягає Ляшко.

Політик вважає рахунок Росії за недобір газу економічною диверсією проти України.

"Інакше я не можу назвати цей семимільярдний рахунок за той газ, якого ми не отримали. Ми роками вчасно сплачували найвищу ціну на газ у Європі. Тому ми маємо діяти на випередження. Якщо Росія вдається до таких кроків, то ми маємо захищатися. Уряд робить велику помилку, що не ініціює цей перегляд ще рік чи два тому. Бо цілком зрозуміло, що одні лише розмови нічого не дадуть — Росія не піде на перегляд угод, бо вони їм вигідні", - зауважив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" не збирається платити "Газпрому" $7 мільярдів

"Тимошенко була під примусом ,- додав Ляшко. - Всі знають, в яких умовах тоді підписувались ці угоди: Ющенко поїхав кататись на лижах, коли Україна і вся Європа були без газу. Партія регіонів палець об палець не вдарила, щоб допомогти тоді уряду Тимошенко вийти із цієї надскладної ситуації. Крім того, згадайте тиск європейських країн на уряд Тимошенко, щоб вона підписала їх за будь-яких умов".

Нагадаємо, що Юлія Тимошенко відбуває термін покарання саме за перевищення влади під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко підписувала газові угоди під тиском — Ляшко пропонує уряду йти у Стокгольмський суд ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути