понеділок, 28 січня 2013 09:15

"Нафтогаз" не збирається платити "Газпрому" $7 мільярдів

"Нафтогаз" не збирається платити "Газпрому" $7 мільярдів
Фото: lifedon.com.ua

Національна акціаонерная компанія (НАК) "Нафтогаз України" не планує оплачувати виставлений "Газпромом" рахунок на суму $7 млрд за недобір газу.

Про це з посиланням на джерело в "Нафтогазі" пише "Комерсант" у публікації "Газпром" виписав Україні штраф".

"Ми сприймаємо це як елемент тиску на Україну під час триваючих переговорів про створення газотранспортного консорціуму і зниження цін на газ для України. "Газпром" шляхом такого тиску хоче вибити для себе вигідніші умови для створення консорціуму на базі української ГТС", - уточнив співрозмовник.

Глава East European Gas Analysis Михайло Корчемкін додав, що контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" "передбачає розподіл поставок по кварталах" і "відсутність претензій за підсумками кварталів дозволяло думати, що між сторонами існувала угода".

Якщо Україна звернеться до міжнародного суду, у "Газпрому" є шанс програти, як це було з німецькою RWE, у якій монополія намагалася відсудити $500 млн за недобір газу за умовами take-or-pay, вважає Віталій Крюков з "ІФД-Капітал '". "Газпром" розгляд програв.

У 2012 році Україна імпортувала 32,9 млрд куб. м російського газу. З них 24,9 млрд придбав "Нафтогаз", а 8 млрд - Ostchem Holding Дмитра Фірташа. "Газпром" наполягає, що за контрактом від 2009 року Україна має закуповувати 52 млрд куб. м газу, але може знижувати відбір на 20%, до 42 млрд, а далі вступає в силу умова take-or-pay, тобто газ має бути оплачений у будь-якому випадку.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" не збирається платити "Газпрому" $7 мільярдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути