понеділок, 14 вересня 2009 08:24

Тігіпко про кандидата на місце Стельмаха та валютний курс

Тігіпко про кандидата на місце Стельмаха та валютний курс

Банкір Сергій Тігіпко вважає, що заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак мав би стати головою Нацбанку.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV, наголосивши на тому, що керівництво Нацбанку необхідно змінити.

"Він працював разом зі мною і Арсенієм Яценюком у 2003-2004 роках, добре знає ситуацію, яка була дуже близька. Є повага від банків – сам більше 5 років працював у банку", - зазначив банкір.

Тігіпко наголосив, що головою Нацбанку може бути лише "людина президента".

"Президент може поставити питання про звільнення голови Нацбанку і про призначення. Призначити йому не вдасться, тому що немає більшості (у парламенті)", - заявив він.

"Я б призначив першого заступника, це робиться через раду НБУ, де у президента 50%, ще один голос можна взяти, і після цього подав пана Стельмаха на звільнення. Тоді б перший заступник міг виконувати обов"язки і претендувати на те, щоб його проголосували", - вважає банкір.

"Біда Нацбанку, що дуже багато людей, які не знають, що таке комерційний банк. Такі люди є. Я можу сказати, що є й банкіри. Я б назвав Бориса Тимонькіна, теж досвідчений і дуже гарний фахівець з комерційних банків", - сказав Тігіпко.

Крім того, прогнозуючи курс національної валюти на найближчі декілька тижнів, колишній голова НБУ зазначив, що курс має зупинитися на рівні 7,8-7,9 гривень за долар, "тому що є макроекономічні підстави для такої стабілізації".

"Я вважаю, якщо б були ефективні дії Нацбанку, можна було б швидко повернути до курсу 7,7, у першу чергу, за рахунок жорстких адміністративних заходів", - зазначив банкір.

"Зараз банки всі знаходяться під дуже серйозним тиском Нацбанку, тому що всі взяли рефінансування. Зараз просто треба викликати банкірів і казати, який буде курс на наступний день", - сказав Тігіпко.

"Якщо хтось щось не розуміє, чи буде говорити про ринкову економіку, треба просто любими перевірками заставити увійти в курс. А після цього можна було б трошки посилити гривню до 7,6. Це б заспокоїло людей і дозволило збільшити депозити", - заявив він.

Також, коментуючи заяву прем"єра про те, що уряд орієнтується на усереднений курс у наступному році на рівні 7,5 гривень за долар, банкір сказав: "Поки що я бачив прогнози Кабміну 8,5-8,6, і це була абсолютна помилка".

"Якщо ви даєте такі прогнози, то вся економіка отримує сигнал, що буде такий курс. Це поганий сигнал. Дійсно, я б закладав 7,5", - заявив Тігіпко.

Крім того, він порадив громадянам тримати депозити або у західних банках, або у державних, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко про кандидата на місце Стельмаха та валютний курс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути