четвер, 16 червня 2011 21:19

Тігіпко опинився в ролі "цапа відбувайла" - Гарань

Тігіпко опинився в ролі "цапа відбувайла" - Гарань

Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закону "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Законопроект був підтриманий 245 депутатами. Не голосували за нього комуністи та бютівці.

Гарань Олексій Васильович, 50 років , наук.дир. Школи політичної аналітики НАУКМА.

Чому саме зараз приймають цей законопроект?

- Очевидно, що багато речей є не популярними, тому приймають цей законопроект на початку літа, коли люди думають про відпустки, городи та дачі. Негативні ефекти нівелюються літом. Звісно, якщо відтягувати це рішення до осені, то воно буде важче сприйматися й більша ймовірність протестних акцій.

Який політичний вплив матиме прийняття цього законопроекту для автора та людей, які за нього голосували?

- Розумієте, непопулярні реформи насправді треба проводити, необхідно про них говорити відкрито, все пояснювати людям. Це треба робити так, щоб люди розуміли, що це все буде проведено не лише за їхній рахунок, але й ті люди, які проводять реформи, теж готові затягнути пояси. Зараз ситуація виглядає так, що низам стає гірше, а верхам стає краще. Корупція у верхах кричуща, тому люди не вірять в те, що їм говорять. Одна справа, коли керівництво прозоро декларує свої доходи, не роздає родичам доходні місця, тоді вони мають моральне право звертатися до людей. Інша річ те, що відбувається зараз.

Тігіпко незалежно від його намірів опинився в ролі цапа відбувайла. Він опинився в уряді, де він не має важелів впливу й на нього будуть вішати всіх собак за провали. Хоча, зрештою, він сам погодився на цю роль і він знав політичні наслідки. Проблема в тому, що в цьому уряд немає чіткої програми реформ, а якщо вона і є, то виконується за рахунок народу. Думаю, що наслідки будуть для Тігіпка дуже складні. Щодо депутатів, то думаю, що будуть маневрування, вони будуть намагатись пом'якшити негативний вплив. Тут проблема в тому, що ми включились у передвиборчу фазу. Сучасний парламент не може не озиратись на вибори, зараз їм важко робити непопулярні кроки.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко опинився в ролі "цапа відбувайла" - Гарань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути