Ексклюзиви
вівторок, 12 лютого 2008 17:13

Термін ультиматуму "Газпрому" Україні закінчився

Термін ультиматуму "Газпрому", згідно з яким російська монополія не поставлятиме на Україну газ з 18:00 години за московським часом, якщо не будуть виплачені борги за раніше поставлене паливо, закінчився. Поки про відміну постачань нічого не повідомлялося.

"Газпром" вимагав від України заплатити за газ, поставлений в січні 2008 року, до 10:00 годин ранку 12 лютого. 11 лютого представники російської компанії заявили, що термін ультиматуму продовжений до 18:00. Ймовірно, це було зроблено для того, щоб президент України Віктор Ющенко зміг висловити свою позицію з приводу газового конфлікту в розмові з Володимиром Путіном, адже його офіційний візит до Росії почався 12 лютого вдень.

Росія оцінює загальні борги України за газ в півтора мільярди доларів, а за січень - в 500 мільйонів доларів.

Прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко протягом останніх тижнів кілька разів заявляла, що вона має намір позбавитися від посередників у відносинах між "Газпромом" і "Нафтогазом України". Зараз газ з Росії доставляється спочатку швейцарському трейдеру Rosukrenergo, потім "Укргаз-Енерго" і тільки потім "Нафтогазу".

У "Газпромі" спочатку наполягали на збереженні системи постачань, але 11 січня представник компанії Сергій Купріянов заявив, що Росія готова обговорювати різні варіанти після того, як борг буде погашений і за умови, що вони не нашкодять "Газпрому".

11 січня Юлія Тимошенко заявила, що газ відключений не буде, посилаючись на слова першого віце-прем"єра Росії Сергія Іванова. У "Газпромі" цю інформацію не підтвердили, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Термін ультиматуму "Газпрому" Україні закінчився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути