понеділок, 28 січня 2013 10:31

"Свободівець": мотивація для видобутку сланцевого газу - збагачення кримінально-олігархічних кланів

"Свободівець": мотивація для видобутку сланцевого газу - збагачення кримінально-олігархічних кланів
Андрій Мохник: видобувати сланцевий газ у густозаселених регіонах - небезпечно. Фото: liga.net

Вигоду від видобутку сланцевого газу в Україні буде отримувати не українське суспільство, а олігархи. Таку думку в інтерв'ю "Главкому" висловив заступник голови фракції "Свобода" Андрій Мохник.

За його словами, мотивація діяльності уряду Миколи Азарова - це збагачення кримінально-олігархічних кланів. "Саме тому було прийняте рішення, щоб відібрати у місцевих рад право якимось чином впливати на видобуток корисних копалин і передати це право Кабінету міністрів. Просто з Кабміном простіше "вирішувати питання" - за рахунок "відкатів" і різних "схем", - сказав Мохник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повноцінно видобувати сланцевий газ в Україні почнуть лише через 5-7 років — прогноз

Крім того, він зазначив, що прихильники видобутку сланцевого газу повністю нехтують екологічним аспектом проблеми. "Навіщо нам дешевий газ, якщо за це ми повинні заплатити катастрофічною екологічною ситуацією в густонаселених районах України? "Борці за енергетичну незалежність" не говорять, що в Америці сланцевий газ видобувається в малозаселених районах - в десятки разів менше населених, ніж та ж Галичина. Не говорять про те, що у Франції, Болгарії та інших країнах Європи, видобуток сланцевого газу заборонений законом або істотно обмежений, що Польща має корупційні скандали, пов'язані з цим питанням. Жодна компанія, допущена тут до видобутку, не говорить про те, хто і за чиї кошти буде ліквідувати негативні екологічні наслідки. Тобто вони будуть добувати і ділити продукцію, а всі проблеми, які залишаться, впадуть на українське суспільство", - сказав "свободівець".

"До речі, ніхто не говорить про розподіл продукції: хто від цього виграє - українська нація, українське суспільство? Надра національні, але вигоду з цього будуть отримувати транснаціональні корпорації і місцеві олігархи. Як з власним газом, якого в Україні видобувають стільки, що його вистачає на потреби населення, але переважну більшість видобутку присвоєно, і наші громадяни платять за український газ за світовими цінами. Тобто всі ми дотуємо олігархів. Відбувається чистий грабунок держави - і про будь-яку енергетичну незалежность не йдеться", - вважає Мохник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свобода" хоче знати, що українці матимуть від видобутку сланцевого газу

Він зазначив, що "Свобода" послідовно виступає за впровадження державної програми енергетичної незалежності України за принципом: "зменшення споживання, збільшення видобутку, диверсифікація джерел". За його словами, це зазначено в Програмі захисту українців. "У рамках цієї стратегії буде запущена програма розробки родовищ енергоносіїв та збільшено видобуток власного газу (у тому числі сланцевого) і нафти. Але є питання, які я вже озвучив, і відповідь на них ми не отримали", - сказав Мохник.

На його думку, хтось повинен ставити "такі незручні запитання", "тому що скоро українцям зовсім місця не залишиться на своїй землі".

Зараз ви читаєте новину «"Свободівець": мотивація для видобутку сланцевого газу - збагачення кримінально-олігархічних кланів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути