вівторок, 08 березня 2011 17:51

Світовий конгрес українців закликає владу не закривати україномовні школи

Світовий конгрес українців  закликає  владу не закривати україномовні школи

Світовий конгрес українців (СКУ) закликає органи влади не закривати школи з українською мовою навчання.

Про це йдеться у заяві СКУ.

"Світовий конгрес українців висловлює глибоку стурбованість у зв'язку із загрозою закриття в Луганській та Донецькій областях низки освітніх закладів з українською мовою навчання, зокрема українських шкіл №77 та №44 у Макіївці, №19 - в селищі міського типу Горняк, №3 - у Лисичанську, №15 - у Красному Лучі, №111 та Українського гуманітарного колегіуму в Донецьку, про що представлена інформація в українській пресі", - сказано у документі.

В СКУ наголошують, що, "мотивуючи свої дії так званою оптимізацією шкільної мережі, браком фінансування та неукомплектованістю відповідних шкіл учнями, владні структури України планують закрити українські школи в Луганській та Донецькій областях. Це позбавить школярів права навчатися державною мовою".

"Світовий конгрес українців закликає владні структури України припинити нищівний курс щодо україномовної освіти в Луганській та Донецькій областях та діяти згідно зі ст. 10 Конституції України, якою передбачено, що державною мовою в Україні є українська та що держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України", – наголосив президент СКУ Евген Чолій.

У Донецькій області в 2011 році планують закрити 26 загальноосвітніх шкіл, або 2,5% загальної кількості. За інформацією прес-служби Донецької облдержадміністрації, закриття навчальних закладів відбуватиметься згідно з Регіональною дорожньою картою з оптимізації мережі бюджетних установ і витрат місцевих бюджетів на їх утримання.

Загальна проектна потужність шкіл, намічених до закриття у 2011 році, становить 7182 учні, фактична наповнюваність – 2099 учнів. Таким чином, середня наповнюваність кожної з них - 30%.

Водночас заступник голови Донецької обласної організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка Марія Олійник заявляє, що власті планують закрити й ті навчальні заклади, наповнюваність яких значно перевищує 30%. Крім того, за її даними, що у регіоні намічено закрити у першу чергу українські школи.

Цієї зими хвиля протестів проти закриття україномовних шкіл охопила регіон Донбас. У Донецьку батьки дітей, які навчаються в українській школі № 111, 16 лютого заявили про готовність самоспалення у разі закриття цього навчального закладу. А батькам української школи №136 у Будьонівському районі в цьому ж місті вдалося запобігтизакриттю свого навчального закладу.

25 лютого Президент Янукович у прямому ефірі у рамках проекту "Розмову з країною" запевнив, що припинить тенденцію закриття шкіл з українською мовою викладання, якщо такі факти будуть знайдені під час відповідної перевірки.

Зараз ви читаєте новину «Світовий конгрес українців закликає владу не закривати україномовні школи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

85

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути