четвер, 16 грудня 2010 14:30

Світовий банк по-своєму розкритикував новий Податковий кодекс України

Світовий банк по-своєму розкритикував новий Податковий кодекс України

Податковий кодекс, прийнятий Верховною Радою в грудні 2010 року, зберіг низку ключових проблем у галузі оподаткування України, вважають у Світовому банку (СБ).

"Окремі ключові проблеми податкової політики та адміністрування залишилися. Нові податкові пільги знижують податкову базу по податку на прибуток підприємств і по податку на додану вартість", - зазначено в прес-релізі СБ.

Згідно з прес-релізом, таким чином, заплановане зниження ставок прямих податків стає фіскально більш складним.

Крім того, на думку експертів банку, Податковий кодекс не використав можливість вирішити проблеми, пов'язані з існуючим звільненням від сплати ПДВ і спеціальними режимами, які в минулому були неефективні для стимулювання економічної діяльності або зниження цін на продукцію.

"Більше того, нова схема ПДВ для зернової та деревообробної продукції діє як податок на експорт і може таким чином стримувати зростання в цих секторах", - підкреслюється в прес-релізі.

СБ також відзначає, що відкладена реформа системи єдиного податку, яка призначена для охоплення малого бізнесу в усіх галузях діяльності і зниження ухилень від сплати податків.

Крім того, відповідно до прес-релізу, Податковий кодекс майже не знижує складність і громіздкість податкового адміністрування в країні.

Серед позитивних моментів, які відображені в документі, СБ зазначає: консолідацію податкового законодавства в єдиному кодексі, оптимізацію місцевих податків і реформування податку на прибуток для страхових компаній.

Як повідомлялося, Податковий кодекс України набирає чинності з 2011 року. Документом, серед іншого, передбачається зниження ставки податку на прибуток з 25% до 23% в 2011 році, до 21% в 2012 році, до 19% в 2013 році і до 16% з 2014 року. Крім того, ставка ПДВ з 2014 року також буде зменшена до 17% з нинішніх 20%.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Світовий банк по-своєму розкритикував новий Податковий кодекс України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути