Ексклюзиви
субота, 23 жовтня 2021 16:08

Судову реформу розблокували

Судову реформу розблокували
Кандидатури переможців голосування направили на затвердження. Фото: pixabay.com

Рада суддів України 23 жовтня обрала кандидатів до Етичної ради за своєю квотою та направила до Вищої ради правосуддя, розблокувавши таким чином судову реформу.

За підсумками таємного голосування з восьми претендентів обрали чотири кандидати, які набрали понад 16 голосів, повідомляє пресслужба Ради суддів.

До рейтингового списку кандидатів після голосування вийшли суддя Верховного Суду в касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич (26 голосів), суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун (24 голоси), суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін (20 голосів), а також суддя Верховного суду в Касаційному адміністративному суді Тетяна Чумаченко (17 голосів).

За даними ЦПК, щонайменше двоє з делегованих Радою суддів кандидатів до Етичної ради "мають сумнівну репутацію та очевидно не відповідають критеріям доброчесності". Трясун пройшов "фейкове" кваліфікаційне оцінювання у листопаді 2016 року, яке не передбачало участі громадськості та звільнення недоброчесних суддів. Його рідний брат Павло Трясун із 2012 року обіймав посаду командира полку міліції особливого призначення "Беркут" у Київській області.

Крім того, у 2016 році Трясун у складі колегії суддів звільнив з-під варти "беркутівця" Олександра Бєлова, обвинуваченого у вбивствах на пров. Кріпосному в Києві 18 лютого 2014 року.

Суддя Сіверін під час співбесіди "продемонстрував неспроможність логічно формулювати думки на належному для судді рівні". Ось декілька його цитат із сьогоднішньої співбесіди:

"Я досить комунікаційна людина. Я близнюк по гороскопу, цим все сказано. І 10 років працював головуючим у колегії. І в нас ні один раз не було сварки. Були розбіжності, були думки свої. Але ж вони закінчувались якимсь своїми угодами. Не угодами, а досягненнями якоїсь своєї думки. Я вважаю, що ми всі люди, але ж є певні такі методи, як принциповість, тобто окрім того, що я можу піти на поступки, але в роботі я можу прінципіальну позицію вибрати і доказати правильність цієї позиції", - цитує Сіверіна ЦПК.

За інформацією Фундації DEJURE суддя неодноразово ухвалював свавільні рішення. Крім того, керівники апарату суду скаржилась на те, що як голова суду Сіверін нібито здійснював тиск на підлеглих та підбурював їх вчиняти дії за межами повноважень, зокрема, втручатись в автоматизовану систему розподілу справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці не довіряють обрання суддів владі - опитування

Президент Володимир Зеленський підписав у серпні закони про реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів і Вищої ради правосуддя.

Рада суддів майже два місяці ігнорувала пряму норму закону, не делегувавши представників до Етичної ради, що заблокувало судову реформу. Наразі Вища рада правосуддя зобов'язана до 28 жовтня сформувати Етичну раду, яка вже на початку листопада зможе розпочати свою роботу.

Зараз ви читаєте новину «Судову реформу розблокували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути