неділя, 11 липня 2021 14:46

Судова реформа: чому Зеленський ветував закон

Судова реформа: чому Зеленський ветував закон
Президент Зеленський повернув законопроєкт до парламенту у минулий четвер. Фото: president.gov.ua

Народні депутати у законопроєкті про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів ухвалили конкуруючі між собою поправки. Тому президент Володимир Зеленський ветував закон. Про це в ефірі телеканалу "Дом" сказав представник президента в Конституційному суді, нардеп Федір Веніславський, пише "Укрінформ"

"В одному варіанті, який був саме компромісним, і влаштовував і міжнародних партнерів, і знайшов підтримку в залі, було передбачено, що рішення приймається більшістю.

Більшість — це чотири людини, з яких принаймні дві повинні бути міжнародними експертами.

А друга правка, яку також проголосували, передбачила, що рішення приймається більшістю, за умови, що в цій більшості є двоє представників міжнародних експертних організацій і двоє представників Ради суддів", - сказав депутат від "Слуги народу".

Другий варіант міг бути предметом зловживань, оскільки представники Ради суддів могли б заблокувати будь-яке рішення, зі слів Веніславського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців довіряють судам - цифра шокує

"У фінальному варіанті залишиться правка, за якою рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість членів ВККС. За умови, що в цій більшості є мінімум двоє представників міжнародних організацій", — повідомив представник президента.

Одночасне ухвалення поправок, що суперечать одна одній, - не єдина причина вето.

Серед інших пропозицій президента - надання виконуючому обов'язки голови Вищої ради правосуддя розширених повноважень у разі відсутності голови, забезпечення повноцінної діяльності міжнародних експертів у складі конкурсної комісії.

29 червня Верховна Рада після розгляду понад 500 поправок ухвалила законопроєкт про відновлення роботи ВККС. 8 липня президент Зеленський ветував законопроєкт.

Раніше Зеленський заявляв про "термінове лікування" судів.

Зараз ви читаєте новину «Судова реформа: чому Зеленський ветував закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути