понеділок, 01 березня 2021 10:27

Після мітингу під ОП Зеленський заявив про "термінове лікування" судів

Після мітингу під ОП Зеленський заявив про "термінове лікування" судів
Систему мають заповнити професійні, порядні судді, заявив Зеленський. Фото: Getty Images

Судова система в Україні потребує "термінового лікування". Про це заявив президент Володимир Зеленський на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Розвиток правосуддя" в понеділок.

"Сьогодні "хвороби" судової системи, які послабляють організм України, можна розділити на 2 групи.

1-ша - це нагальні проблеми, що потребують термінового лікування. Це нестача нових суддів та як наслідок - надмірне навантаження на систему і проблеми з доступом до правосуддя.

Через відсутність майже третини суддів, громадяни змушені місяцями, а інколи й роками очікувати на розгляд своєї справи. У цьому контексті важливо відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. А також вдосконалити процедуру добору кандидатів до Вищої ради правосуддя. Робота цих 2 органів потребує суттєвого вдосконалення", - заявив Зеленський.

Президент сказав про "високу якість".

"Систему мають заповнити професійні, порядні судді. Які зможуть змінити стійке негативне ставлення людей до цієї професії. Та відновити довіру українців до судової гілки влади", - заявив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що відомо про суддю, який відправив за ґрати Стерненка

2-ю проблемою судів Зеленський назвав "брак незалежних та доброчесних суддів".

"Це хронічні недуги, що існують роками та потребують глибинних змін. Зокрема, змін законодавчих", - сказав президент.

Зеленський заявив, що для прозорості судів "дієвим кроком можуть стати IT-рішення".

"Ми обов'язково зробимо суд у смартфоні. Більшість бюрократичних процедур перейдуть в онлайн. Що прискорить судовий процес, мінімізує корупцію", - заявив глава держави.

Також Зеленський заявив про 2 законопроєкти про суд присяжних. "Що дадуть старт його роботі", - сказав він.

"Інше наболіле питання - реформа Конституційного суду. Цей орган через деяких суддів став синонімом недовіри. Сьогодні вже йдеться не про її відновлення, а про фактично побудову цієї довіри з нуля. Формат, у якому має працювати Конституційний суд - це прозорий добір суддів. Це доброчесність, етика, чіткі процедури та порядок ухвалення рішень", - заявив Зеленський.

Президент пообіцяв "успішну судову реформу". "Щоб в Україні нарешті працювали лише чесні, незалежні, справедливі суди. Суди, де визначальною буде буква закону, а не цифра в конверті. Це рішення ми втілимо в життя".

27 лютого під Офісом президента й Офісом генерального прокурора відбулася багатотисячна акція "Справедливість Стерненку — справедливість усім". Протестувальники вимагали, зокрема, чесних судів.

Громадськість вимагала від президента Зеленського судову реформу та відставку з посади генерального прокурора Ірини Венедіктової.

23 лютого громадського діяча Сергія Стерненка засудили до 7 років і 3 місяців в'язниці з конфіскацією половини майна. Рішення виніс Приморськй райсуд міста Одеси.

Зараз ви читаєте новину «Після мітингу під ОП Зеленський заявив про "термінове лікування" судів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути