середа, 25 квітня 2018 21:00

Суди в Україні працюватимуть, як в Англії

Суди в Україні працюватимуть, як в Англії
Коли запрацює прецедентне право, багато людей просто не стануть судитися, каже голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков. Фото: УНІАН

Верховний суд отримав важливе повноваження - рішення матимуть силу прецедента. Таким чином суди перейматимуть практику британських. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков.

"Майже як в Англії, коли суд 400 років тому прийняв рішення, а воно застосовується й по сьогодні. Сторони підуть у першу інстанцію і вже приблизно знатимуть, яке рішення буде в апеляції або навіть у ВС. І це чудово. Багато людей просто не стануть судитися", - пояснив голова комісії.

"Взагалі конкурсу у Верховний суд раніше не було. Публікуємо списки кандидатів. Раніше брали участь в процедурах добору тільки судді. Зараз же у конкурсі брали участь, крім суддів, адвокати і юристи-науковці. Це краще, бо приходять люди не з системи. Серед переможців таких більше 20 відсотків. У Португалії, де схожа кількість суддів у Верховному суді, квота для не суддів - 10 відсотків. Тому Україна показала серйозний цивілізаційний прорив.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У комісії заперечують "конвеєр" відбору суддів за 7 хвилин

У нас на сайті можна прочитати все про кандидата і його родинні зв'язки. Щоб бачити де можливий конфлікт інтересів. У світі таких даних не публікують", - каже Сергій Козьяков.

Більше читайте в інтерв'ю Сергія Козьякова на Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Суди в Україні працюватимуть, як в Англії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути