середа, 03 серпня 2011 18:06

Суд визнав законною бездіяльність Януковича

Суд визнав законною бездіяльність Януковича

Вищий адміністративний суд України відмовився визнати протиправною бездіяльність Віктора Януковича у зв'язку з невиконанням ним обіцянок, даних напередодні виборів глави держави в 2010 році.

Автор скандального позову Дмитро Ільченко, помічник-консультант народного депутата Юрія Одарченка ("БЮТ-Батьківщина"), звернувся до суду в червні, звинувативши свого опонента в тому, що всупереч обіцянкам президента України досі не введені податкові канікули для малого бізнесу терміном на п'ять років, не відбулося зниження ПДВ до 17% і не здійснено перехід на контрактну службу в армії.

Нагадаємо, до 1 січня 2011 року всі ці пункти повинні були бути виконаними відповідно до програми кандидата в президенти Віктора Януковича "Україна для людей" під час виборів 2010 року.

Ільченко вказав у позові, що у своїй передвиборчій програмі Янукович обіцяв у разі обрання його президентом зробити ряд дій, але слова не дотримав, внаслідок чого порушив права позивача як виборця і завдав йому значних втрат. Розглянувши скаргу, Вищий адміністративний суд України не розділив обурення позивача щодо невиконаних обіцянок глави держави.

Як зазначено в постанові ВАСУ, яким було відмовлено визнати протиправною бездіяльність президента, передвиборна програма кандидата на пост президента України - це засіб агітації, яка не є законодавчим актом. А оскільки Вищий адмінсуд "може визнати дії чи бездіяльність відповідного суб'єкта владних повноважень протиправними, якщо їм допущено порушення положень Конституції або законів України", судді прийшли до висновку, що підстав для визнання протиправною бездіяльність президента немає.

На цій підставі 21 липня в задоволенні позову судом відмовлено.

Постанова ВАСУ є остаточним і не підлягає перегляду в апеляційному чи касаційному порядку.

Нагадаємо, одним з найбільш важких у пунктів передвиборчої програми, яка, до речі, розміщена на офіційному сайті глави держави, є збільшення населення України до 50 млн. чоловік. За даними Держкомстату, протягом 2010 року кількість українців не тільки не збільшилася, а навіть зменшилася на 180 тис. осіб - до 45,8 млн. Якщо тенденція збережеться, то до наступних виборів президента в Україні будуть проживати менше 45 млн. чоловік.

Також глава держави обіцяв їм перехід на контрактну армію з 2011 року, а також гарантував житло молодим офіцерам протягом першого року служби. Ні перше, ні друге не виконано.

В цілому з 29 ключових обіцянок президента, які містяться в програмі "Україна для людей" і піддаються оцінці, шість пунктів можна назвати повністю виконаними. Серед них вільний вибір мови при тестуванні абітурієнтів, модернізація та будівництво аеропортів в обласних центрах країни, прийняття Податкового кодексу, законодавче закріплення позаблокового статусу України, відновлення дружніх відносин з РФ, країнами СНД, забезпечення стратегічного партнерства з США, ЄС, країнами "Великої двадцятки" .

Ще дві обіцянки можна назвати виконаними частково - збільшення одноразової допомоги при народженні дитини, а також податкові канікули на п'ять років для малого бізнесу.

Так, наприклад, допомога при народженні першої дитини з 2011 року була збільшена з 15 тис. грн. до 17 тис. грн., тоді як програма президента передбачає в цьому випадку виплачувати 25 тис. грн. Що стосується п'ятирічних податкових канікул, вони охопили тільки податок на прибуток для підприємців, оборот яких становить менше 3 млн. грн. на рік і в штаті яких працює менше 20 чоловік.

Зараз ви читаєте новину «Суд визнав законною бездіяльність Януковича ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути