середа, 15 червня 2011 21:29

Суд дозволив мерові Миколаєва розмовляти російською мовою

Суд дозволив мерові Миколаєва розмовляти російською мовою

Суд вищої інстанції дозволив меру Миколаєва Володимиру Чайці виголошувати промови на різних заходах, використовуючи російську мову. Цією новиною мер поділився на святкуванні Дня медпрацівника, яке проходило в Миколаївському академічному художньому російському драматичному театрі, повідомляє в середу місцеве видання "НикВести".

Присутні в залі зустріли цю звістку оплесками. У зв'язку з цим градоначальник вітав винуватців свята російською мовою, а не українською, як його раніше зобов'язав Ленінський районний суд міста Миколаєва.

30 липня 2010 суд виніс дві постанови, за якими Миколаївському міському голові забороняється виступати на будь-якій іншій мові, окрім державної, без перекладу на українську. Причиною винесення подібної постанови судом стали звернення до суду миколаївського пенсіонера Анатолія Ільченка.

У постанові суду йдеться, що Чайка, виступаючи перед городянами в День Перемоги російською мовою, порушив інтереси україномовної частини населення.

"Позивач - Ільченко - вважає, що у зв'язку з подібними діями він був позбавлений можливості отримувати інформацію українською мовою, у нього погіршується здоров'я, він змушений звертатися до суду, що викликає у нього душевний біль та моральні муки", - заявлено в документі.

Служителі Феміди прийняли рішення задовольнити позов Ільченка частково. Так, суд заборонив Чайці користуватися російською мовою, але відмовив пенсіонеру у моральній компенсації. У зв'язку з цією забороною мер на деяких заходах навіть розмовляв англійською, відзначаючи, що має намір оскаржити рішення Ленінського райсуду в суді вищої інстанції.

Чайка навіть звинувачував депутатів обласної ради в тому, що вони "ні разу не захистили голову міста Миколаєва, якому рішенням суду заборонено розмовляти російською мовою".

Варто також відзначити, що після заборони меру розмовляти на публічних заходах російською мовою деякі оглядачі висловлювали думку, що судова боротьба Чайки за свої "російськомовні" права - це не що інше, як основна "фішка" у виборчій кампанії і мера, і Партії регіонів в цілому.

Зараз ви читаєте новину «Суд дозволив мерові Миколаєва розмовляти російською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути