Ексклюзиви
середа, 27 березня 2024 08:40

Стрілянина у "Крокус Сіті Холлі": Лукашенко випадково спростував наратив Кремля про причетність України

Стрілянина у "Крокус Сіті Холлі": Лукашенко випадково спростував наратив Кремля про причетність України
Хоча заява Лукашенка підриває усталену кремлівську позицію, вона знижує його вразливість перед спробами Кремля використати закриту інформацію про початкові плани втечі нападників для чинення тиску на нього в майбутньому. Фото: Міноборони Білорусі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко випадковопідірвав наративи Кремля про причетність Києва до теракту в РФ у "Крокус Сіті Холі".

У Лукашенка дуже мало очевидних стимулів брехати, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

"Білоруський диктатор учора заявив, що терористи, які влаштували стрілянину і підпал у "Крокус Сіті Холі" під Москвою, від самого початку рухалися в бік Білорусі, імовірно, щоб попередити дискусію про гіпотетичні зв'язки злочинців із Мінськом. Заява Лукашенка про те, що терористи нібито не змогли проникнути до Білорусі завдяки діям білоруських спецслужб, суперечить заяві президента РФ Володимира Путіна про нібито рух підозрюваних до кордону з Україною", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти проаналізували риторику Путіна та його оточення в питанні "причетності" України до теракту в "Крокусі"

Імовірне місце затримання терористів розташоване приблизно за 95 км від українського кордону в найближчій точці або за 130 км від перетину траси Е101 з Україною. Ця точка також розташована приблизно за 124 км від кордону з Білоруссю і приблизно за 25 км від автомагістралі А-240, яка веде до Гомеля.

Заява Лукашенка про нібито запобігання проникненню терористів до Білорусі припускає сценарій, за якого нападники спочатку рухалися трасою А-240, проте побачили блокпости або інші стримувальні чинники і змінили свій курс на схід лісовими дорогами на трасу Е101.

"Хоча заява Лукашенка підриває усталену кремлівську позицію, вона знижує його вразливість перед спробами Кремля використати закриту інформацію про початкові плани втечі нападників для чинення тиску на нього в майбутньому", - додали в ISW.

Лукашенко вчора заявив, що терористи, які вчинили теракт у концертній залі під Москвою, спочатку їхали у бік білоруського кордону. Він також узявся виправдовувати Путіна, якого зараз критикують росіяни.

22 березня у місті Красногорськ Московської області у концертному залі "Крокус Сіті Хол" перед концертом гурту "Пикник" сталася стрілянина.

Російські ЗМІ повідомили, що у партер увірвалося особи у камуфляжі і відкрили стрілянину з автоматичної зброї. Нападники кинули гранату або запальну шашку, унаслідок чого почалася пожежа. Росіяни заявили про 182 загиблих.

Зараз ви читаєте новину «Стрілянина у "Крокус Сіті Холлі": Лукашенко випадково спростував наратив Кремля про причетність України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути