пʼятниця, 21 жовтня 2011 18:15

Степан Бандера на початку 1990-их викликав спокійнішу реакцію — історик

 

На початку 1990-х політбюро ЦК КПУ надіслало запит у Інститут історії: сформуйте загальнореспубліканську програму історичних досліджень і викладання історії в УРСР. Про це у новому номері журналу "Країна" розповів історик Георгій Касьянов.

"Вийшов досить цікавий мікс радянської й національної історії. Така собі націонал-комуністична інтерпретація. Очевидно, це було частиною більшого процесу автономізації партійної номенклатури. Вона взяла курс на вихід України на певний рівень автономії, а це давало більшу самостійність партійцям. Завдання істориків було в тому, щоб відокремити історію України. Саме тоді й відбувся поворот до національної версії історії, до набору певних символів, постатей", - зауважив він.

На думку Касьянова, завдяки цьому відбулося переформатування історії під сепаратний політичний проект – "незалежна Україна".

"З'явився Симон Петлюра, який у радянській історіографії належав до негативного пантеону. З'явився Степан Бандера. Він і тоді викликав неоднозначну реакцію, але на початку 1990-х вона була спокійнішою. З'явилися Михайло Грушевський та Іван Мазепа. Узагалі заборонені фігури, а їх надрукували на гривнях", - наголосив історик.

"Переформатувався образ Богдана Хмельницького. За радянської доби його вважали возз'єднувачем України та Росії, а тепер він став борцем за незалежність. Тарас Шевченко з "революціонера-демократа" перетворився на палкого незалежника", - підкреслив він.

Які постаті з історії ХХ століття можуть увійти в український пантеон символів Георгій Касьянов розповідає у новому номері журналу "Країна" № 40 (93) за 21 жовтня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Степан Бандера на початку 1990-их викликав спокійнішу реакцію — історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути