Ексклюзиви
вівторок, 18 серпня 2020 11:21

Штепа розвісила борди російською. Уповноваженого із захисту державної мови закликають відреагувати

У Донецькій області, на вулицях Слов'янська, з'явилися білборди, на яких зображено колишню міського голову Слов'янська Нелю Штепу та текст російською мовою.

На борді поряд із фотографією Штепи напис: "Славянск за мир и развитие".

Автор: oporaua.org
 

Раніше Штепа заявляла, що візьме участь у місцевих виборах 25 жовтня кандидатом у мери від "Партії Миру та Розвитку". За даними Міністерства юстиції, цю партію зареєстровано в Києві, офіційних даних про наявність осередків чи представництв у Донецькій обл. чи безпосередньо у Слов'янську не знайдено. Контактний номер телефону, вказаний на сайті Мінюсту, не обслуговується.

Зображення зі Штепою та напис на борді є політичної рекламою, кажуть у громадянській мережі "Опора".

У рекламі наявні ознаки порушення законів "Про забезпечення функціонування української мови як державної" та "Про рекламу", а саме положень, що стосуються мови реклами. Тому "Опора" звернулася зі скаргою до Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області та із заявою до Уповноваженого із захисту державної мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОПЗЖ закидали яйцями

Реклама Штепи має кілька порушень, кажуть активісти.

"По-перше, реклама повинна видаватися українською мовою. По-друге, така політична реклама може мати ознаки дочасної агітації. Згідно з Виборчим кодексом, вести передвиборну агітацію можна з наступного дня після того, коли партію чи кандидата буде зареєстровано. Зараз ситуація, коли офіційно кандидата зареєстровано немає, а політична реклама від цього імені вже ведеться", - каже координаторка спостереження "Опори" Наталія Боровська.

Нелю Штепу затримали 11 липня 2014-го за підозрою в сепаратизмі. На суді вона заявляла, що закликала президента РФ Володимира Путіна увійти до Слов'янська під загрозою терористів, що в полоні в терористів її били, а інтерв'ю для російських видань зроблено "під дулом автомата".

Прокуратура направила до суду обвинувальний акт, де просила для Штепи довічного терміну. 2017 року суд змінив запобіжний захід — тримання під вартою — і випустив Штепу під домашній арешт.

Зараз ви читаєте новину «Штепа розвісила борди російською. Уповноваженого із захисту державної мови закликають відреагувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути