пʼятниця, 24 грудня 2010 15:25

Стельмаха звільнили, бо він не хотів грати в ігри Януковича?

Стельмаха звільнили, бо він не хотів грати в ігри Януковича?

Володимир Стельмах був призначений радником президента, тому що без його досвіду неможливо керувати Національним банком України.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько.

"НБУ взагалі загострений під Стельмаха ще з тих часів, коли його головую був Віктор Ющенко. Тоді фактично банком керував Стельмах, бо Віктор Андрійович був більше публічною фігурою. А оперативним управлінням займався завжди Володимир Семенович. Через що здавалося, що він вічний", - зауважив експерт.

За словами політолога, Стельмаха звільнили, тому що він в роботі не дозволив би собі певні ігри.

"Нацбанк – це регулятор. Він формує поле для комерційних банків. Тут, швидше за все, Стельмах не дозволив би собі тиснути на інакомислячі банки, які захочуть грати не за правилами влади. Тому на керівника треба було ставити людину, яка б могла тиснути на будь-кого", - пояснив Цибулько.

"Про наміри Януковича під час внесення кандидатури в даному випадку судити важко. Але він чітко розуміє, що контроль над ситуацією в країні – це, в першу чергу, контроль над фінансами. Тому навіть ставлячи недосвідченого, але слухняного керівника, він швидше розраховує на можливість дещо нерегламентованого використання фінансових можливостей Нацбанку. Адже рік кризовий, часом треба буде затикати всілякі фінансові дірки. Тут НБУ може зіграти позитивну роль", - зазначив експерт.

Він вважає, що залишається відкритим питання, як сприйметься призначення Сергія Арбузова головою Нацбанку банкірським класом.

"Банківські "кити" жодним чином це не прокоментували. Тому мені здається, що банкірське середовище не демонструє ніяких ревнощів, сподіваючись, що політика Стельмаха збережеться", - додав Цибулько.

Нагадаємо, у четвер Верховна Рада звільнила Володимира Стельмаха з посади голови Нацбанку і призначила на його місце друга сім'ї Януковича Сергія Арбузова.

Зараз ви читаєте новину «Стельмаха звільнили, бо він не хотів грати в ігри Януковича?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути