неділя, 13 січня 2013 01:46

США не відвертається від Європи, але хоче щоб вона вирішувала свої проблеми сама

США не відвертається від Європи, але хоче щоб вона вирішувала свої проблеми сама
ФОТО: 1news.az

Посол США в Литві Іво Далдер заявив, що, приділяючи більше уваги Азії, Америка не залишає Європу.

Американський дипломат, який брав участь у зустрічі експертів по зовнішній політиці і політиці безпеки в Тракай (Trakai), негативно відповів на питання журналістів, чи є у європейців підстави турбуватися у зв'язку з так званим зсувом Америки до Азії.

"Не думаю", - сказав І. Далдер.

"Думаю, що кожен, хто знає США, знає, що США були міццю Азіатсько-Тихоокеанського регіону з тієї пори, з якою вони взагалі вважалися міццю. Наші зобов'язання перед Європою зберігаються в повному обсязі. Зрушення у бік Азії не було відходом від Європи, це був зсув від воєн десятиліття до згуртування в регіоні, який насправді був запущений. Велика частина військових потужностей, які були направлені в Ірак і Афганістан, була зі Східної Азії. Тепер, коли війна в Іраку закінчилася, а війна в Афганістані підходить до кінця, ми повертаємо ресурси в Азію", - пояснив американський посол, передає ІНТЕРФАКС/BNS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПР побачили, як в США та Євросоюзі почали захищати Україну

"Все це не означає, що ми робимо в Європі менше. Насправді ми вважаємо, що настав час для США і Європи працювати спільно, приділяти більше уваги не тільки регіонам навколо нас - Близького Сходу, Північної Африки, Афганістану, - але також і Азії. Ми вважаємо, що Європа - це наш найсильніший стратегічний партнер", - зазначив дипломат.

Експерти в області зовнішньої політики з цим погоджуються, однак підкреслюють, що американці хотіли б, щоб європейські держави допомогли Вашингтону у вирішенні регіональних проблем.

Експерт вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council Роберт Нурік, коментуючи зміну зовнішньої політики США в Азії, зазначив, що американці частково самі винні в виникаючих у Європі дискусіях, тому що вибрали невідповідний термін.

"Думаю, що інтерпретували занадто сильно. США можуть звинувачувати тільки себе, тому що ця фраза, на мій погляд, внесла нерозуміння. Звучить так, ніби США насправді коливаються, розгортаються до одного шляху і відвертаються від іншого. Якщо, наприклад, взяти збройні сили, то різниця в цифрах не настільки велика, і в Європі все ще буде значна їх кількість", - сказав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб виконати умови ЄС, потрібна політична воля - експерт

За словами представника німецького Фонду Маршалла Констанц Штельценмюллер, на питання, відвернуться чи США від Європи, можна одночасно відповісти "так"і "ні". За її словами, американці не залишають Європу, проте хочуть, щоб європейці самостійно вирішили свої проблеми і допомогли Вашингтону, який не в змозі охопити всі світові проблеми.

"Думаю, американці зберегли реальні зобов'язання перед Європою з двох причин. Перша - та, що Європа знаходиться по сусідству з Близьким Сходом, а Близький Схід залишається головною проблемою для Америки. Друга полягає в тому, що, попри всі недоліки, Європа - це демократія, а американці віддають перевагу демократіям як союзникам, навіть коли вони розчаровані цими демократіями", - сказала К. Штельценмюллер.

Зараз ви читаєте новину «США не відвертається від Європи, але хоче щоб вона вирішувала свої проблеми сама». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути