Ексклюзиви
четвер, 19 січня 2023 00:35

Спецтема: Війна Росії проти України

США допоможуть Україні зі звільненням Криму – ЗМІ

США допоможуть Україні зі звільненням Криму – ЗМІ
США хочуть надати Україні зброю для звільнення Криму. Фото: КримSOS

Сполучені Штати можуть надати Україні озброєння, необхідне для повного звільнення окупованого Криму.

Після кількох місяців обговорень з українськими офіційними особами адміністрація Джо Байдена починає визнавати, що Україна може потребувати сили, щоб завдати удару по окупантам у Криму, навіть якщо цей крок збільшить ризик ескалації, розповіли декілька американських чиновників на умовах анонімності виданню The New York Times.

Хоча офіційно США дотримуються "жорсткої лінії" та відмовилися надати Україні далекобійну зброю для завдання ударів по військових базах російських військ у Криму, тепер ця позиція починає пом'якшуватися, пише видання

"Зміна позиції відбулася, оскільки адміністрація Байдена повірила, що якщо українська армія зможе показати Росії, що її контроль над Кримом може опинитися під загрозою, це посилить позицію Києва на будь-яких майбутніх переговорах. Крім того, за словами офіційних осіб США та експертів, побоювання щодо того, що Кремль відповість у відповідь із застосуванням тактичної ядерної зброї, згасли, хоча вони попередили, що ризик залишається", – йдеться у матеріалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крим охопила антиукраїнська істерія – Чубаров

Байден поки не готовий надати Україні ракетні комплекси великої дальності, які Києву знадобляться для атаки на російські об'єкти на півострові, наголосило NYT.

Незважаючи на надання додаткового озброєння, адміністрація Байдена не вважає, що Україна може захопити Крим військовим шляхом. Крім того, все ще існують побоювання, що такий крок може спровокувати російського диктатора відповісти ескалацією. Проте, як кажуть офіційні особи, Росія повинна вірити, що Крим знаходиться під загрозою, як фактор для зміцнення позиції України в будь-яких майбутніх переговорах.

Американські чиновники вважають, що продемонструвавши здатність завдавати ударів по Криму, Україна могла б показати, що російський контроль над півостровом не встановлений. Крім того, адміністрація Байдена все більше вважає, що удари по тилових лініях Росії, які виходять з Криму, можуть серйозно зашкодити здатності Кремля просувати свої лінії фронту далі.

На цьому етапі російсько-української війни Сполучені Штати Америки визнають потребу України в ракетах великої дальності.

Але дискусія між Вашингтоном і Києвом щодо постачання таких ракет триває, заявив заступник міністра оборони США з питань політики Колін Кал.

Зараз ви читаєте новину «США допоможуть Україні зі звільненням Криму – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути