неділя, 25 лютого 2018 15:59

Справа Лазаренка: у ГПУ повідомили, коли ділитимуть конфісковані активи

Справа Лазаренка: у ГПУ повідомили, коли ділитимуть конфісковані активи
По завершенню "справи Лазаренка" США та Україна поділяти конфісковані активи. Фото: Телеграф

По завершенні процесу над українським екс-прем'єром Павлом Лазаренком, почнуться переговори між Україною та США щодо розподілу конфіскованих активів.

Про це заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, в Україну повернуто $15 млн Лазаренко за рішенням швейцарського суду.

"На рахунках у 5 різних країнах - Швейцарія, Гернсі, Ліхтенштейн, Антигуа, Литва - також заарештовано близько $200 млн - як в рамках кримінального провадження, яке здійснюється в Україні, так і в рамках цивільного процесу, пов'язаного з кримінальним, на території США" , - зазначив Єнін.

Крім того, група американських слідчих і прокурорів неодноразово перебувала на території України, а українська сторона забезпечувала проведення допиту свідків, в тому числі, колишніх прем'єр-міністрів і членів уряду. Українська сторона надала докази, які підтверджують корупційний характер засобів, отриманих Лазаренком і його спільниками.

"Судовий процес у США триває. Він триває вже понад 8 років, і ми сподіваємося, що він вже входить у свою фінальну стадію. Після того, як у США процес завершиться, - сподіваємося, з позитивним для нас усіх рішенням - почнуться переговори про розподіл конфіскованих активів", - зазначив Єнін.

Американські партнери кілька місяців тому повідомили про вручення Лазаренку оновленої підозри, яке охоплює окремі аспекти як щодо організації вбивства народного депутата Євгена Щербаня, так і низки корупційних злочинів.

"На сьогоднішньому етапі ми є у певній мірі заручниками того процесу, який відбувається на території США", - заявив Єнін.

Україна може отримати частину коштів (активів) Лазаренка як країна, яка потерпіла від зазначених корупційних злочинів, а також як країна, яка активно сприяла розслідуванню злочинів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Карателька" Лазаренка буде захищати нардепа-втікача - ЗМІ

У лідера партії "Батьківщини" Юлії Тимошенко у цьому кримінальному провадженні процесуального статусу, за словами Єніна, немає.

Як відомо, у 2004 році Павло Лазаренко був засуджений у США за звинуваченням у відмиванні грошей. Після виходу з в'язниці у листопаді 2012 року він перебував у центрі ув'язнення Імміграційної і митної поліції США.

Прокурор зі США, яка представляла звинувачення на процесі колишнього прем'єр-міністра Павла Лазаренка, Марта Борщ зняла свою кандидатуру на посаду незалежного аудитора Національного антикорупційного бюро.

Зараз ви читаєте новину «Справа Лазаренка: у ГПУ повідомили, коли ділитимуть конфісковані активи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути