четвер, 07 червня 2018 13:00

Співпрацював з російським окупантом - ніяких посад: Аваков розповів про колаборантів

Співпрацював з російським окупантом - ніяких посад: Аваков розповів про колаборантів
Закон про колаборантів треба приймати, каже міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Фото: УНІАН

В умовах війни колабораціонізм на російського агресора не можна залишати без уваги. Водночас, покарання має торкнутися тільки винних.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков написав у Facebook.

Gazeta.ua пропонує найцікавіші тези.

Донбас - це Україна, а жителі Донбасу - громадяни України. Саме цей постулат повинен лягти в основу дискурсу.

Кримінальне переслідування треба застосувати лише до керівництва ДНР і ЛНР, осіб, які воювали проти української армії і Нацгвардії, і до тих, хто скоїв тяжкі злочини.

Більшість, хто пережив окупацію - жертви або вимушені учасники процесів колаборації, щодо яких треба застосувати амністію.

Мова ні в якому разі не може йти про "зачистки" або репресії щодо мирного населення.

Найбільш яскравим є досвід повоєнної Франції 50-х років - так звані "Закони Шарля де Голля про колаборантів". Тоді процес від жорстких санкцій до амністування осіб, визнаних колаборантами, проходив у кілька етапів і розтягнувся практично на 7 років.

Можемо спиратися на юридичну практику 40-50-х років минулого століття

У статтях закону колаборантам забороняли працювати на низці посад і займатися певними видами діяльності:

працювати в органах правосуддя, бути свідком або присяжним засідателем,

працювати в галузі освіти або бути опікуном,

займати керівну посаду в засобах масової інформації,

працювати в банківському і страховому секторі, бути у профспілках.

У всіх законодавчих системах передбачається кримінальне покарання за зраду Батьківщини, і Україна не є винятком. Таким чином, можемо спиратися тільки на юридичну практику 40-50-х років минулого століття.

Прийняття та застосування закону про колаборантів неминуче ускладниться діяльністю російських і проросійських політичних сил, які розвернуть широку кампанію з дискредитації непростих процесів реінтеграції населення окупованих територій.

Люди, які свідомо співпрацювали з окупантами, входили до органів влади, сприяли захопленню територій, воювали на боці загарбників, вчиняли кримінальні злочини проти українських військових і мирного населення, повинні постати перед судом і понести заслужене покарання.

Також необхідно ввести законодавчу норму, яка забороняє громадянину, рішенням суду визнаним колаборантом, обиратися і займати посади в органах влади та місцевого самоврядування, бути державним службовцем.

Таким чином, знижується ризик проходження у владу представників "п'ятої колони" для організації саботажу і підривної роботи проти України.

Паралельно з законом про колаборантів повинен бути прийнятий закон про амністію.

Закони треба прийняти до початку звільнення захоплених територій. Після чого необхідно провести інформаційну кампанію із роз'яснення населенню положень, як в Україні, так і на окупованих територіях.

Тимчасово заборонити обирати президента

У стратегії відновлення цілісності України і деокупації Донбасу, яку оприлюднив Аваков, також йдеться про тимчасовий мораторій на участь жителів Донбасу у виборах до Верховної Ради і президента після деокупації цих територій.

"Відновлюється участь громадян, які проживають на раніше окупованих територіях у виборах до центральних органів влади України, але не раніше, ніж через 3-5 років", – йдеться в одному з пунктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія поспіхом вивозить вугілля з окупованого Донбасу

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти ЗСУ на Донбасі.

Через російську агресію на Донбасі загинули понад 10 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Співпрацював з російським окупантом - ніяких посад: Аваков розповів про колаборантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути