неділя, 31 січня 2021 15:11

Соратники Зеленського розповіли подробиці про його зв'язок із Трампом

Соратники Зеленського розповіли подробиці про його зв'язок із Трампом
Зеленський відмовив Трампу в послузі. Фото: pravda.com.ua

Соратники президента Володимира Зеленського розповіли про його контакти з адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані. Від України тоді очікували заяв, які допомогли б Трампу переобратися на другий термін.

У липні 2019 року Трамп зателефонував Зеленському, щоб привітати з перемогою "Слуги народу" на парламентських виборах. Ця розмова стала ключовою в історії великого політичного скандалу, що вибухнув у Сполучених Штатах. Трамп нібито дуже наполегливо рекомендував Зеленському почати розслідування діяльності Данкана Хантера (син Джо Байдена - Gazeta.ua), передає The Washington Post.

Перед цим, телефоном спілкувалися Джуліані та Андрій Єрмак, який раніше був одним з головних помічників Зеленського, а тепер голова його адміністрації. Єрмак сказав, що ця розмова була першим прямим контактом між Джуліані та адміністрацією Зеленського і до цього часу про неї говорили лише в загальних рисах.

Метою Джуліані було підштовхнути Зеленського розслідувати справу Хантера, аби знайти у його діях в Україні корупційну складову. Тон і дії Джуліані були "агресивними та загрозливими", проте українці, за його словами, відмовилися "грати в цю гру".

Ігор Новіков, який працював радником президента України, розповів, що соратники Зеленського намагалися якомога довше уникати контактів з Джуліані. Проте наприкінці червня 2019-го зрозуміли, що нічого не зможуть досягти з Трампом, не поговоривши спочатку з Джуліані. Розмова тривала більше 40 хв, протягом яких Джуліані пояснив, що він хотів би від української влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імпічмент Трампа: Байден закликає Сенат не затягувати судовий процес

У списку бажань, за словами Новікова, було публічне оголошення Зеленським про початок розслідування щодо "Бурисми" та звинувачення в тому, що деякі українські можновладці змовилися для втручання у президентські вибори у США в 2016 році. Також Джуліані порадив Зеленському "бути обережним" з оточуючими, інакше він може опинитися "в біді".

Після цього відбулася телефонна розмова між Зеленським та Трампом. Проте тон американців змінився після цього дзвінка. Ймовірно, Трамп не почув того, що хотів.

Деякі помічники Зеленського зараз вважають, що було помилкою контактувати з Джуліані. Але відмова України від вимог Джуліані й Трампа допомогла не бути замішаною у внутрішні справи США. Якби Зеленський пристав на вимоги Трампа, то президентські вибори у США в 2020 році були б зовсім іншими.

Трамп закінчив роботу президентом США 20 січня після інавгурації 46-го президента Джозефа Байдена. Він став єдиним президентом в історії країни, якому Палата представників оголошувала імпічмент двічі. Вперше це сталося після скандальної розмови, у якій Трамп змушував президента Володимира Зеленського розслідувати справу проти сина Байдена. Другий імпічмент Трампу підготували на тлі масових заворушень у Вашингтоні.

Зараз ви читаєте новину «Соратники Зеленського розповіли подробиці про його зв'язок із Трампом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути