пʼятниця, 13 квітня 2012 11:57

Щонайменше 5 країн ЄС готові надати Авакову політичний притулок - експерт

Щонайменше 5 країн ЄС готові надати Авакову політичний притулок - експерт
Авакова не видадуть Україні? Фото: obozrevatel.com

Підстав для видачі екс-губернатора Харківщини Арсена Авакова Україні у італійців не так багато, тому екстрадицію його в Україну не передбачаю.

Таку думку коментарі Gazeta.ua висловив директор інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" Павло Рудяков.

"У діях італійський судових і поліцейських інстанцій політики немає. Вони здійснюють процедури, передбачені законодавством. Політизація відбувається на рівні україно-італійських відносин, а також на рівні внутрішніх українських відносин, оскільки Аваков є політичною фігурою", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батьківщина" закликала італійський уряд та Інтерпол відпустити Авакова

На його думку, у чехів також не було причин надавати політичний притулок екс-міністру економіки України Богдану Данилишину. Це було зроблено, коли з'явилася політична зацікавленість і політична воля.

"Так само з італійцями. Якщо їх політична воля піде слідом за чехами, Аваков виданий не буде. Що стосується самої історії з екс-губернатором, влада і опозиція зіткнулися як два козлики на вузенькому містку. Вони не помічають, що давно рухнули у воду та стали посміховиськом для всіх — не тільки для свого народу, а й для міжнародної громадськості.

"У нас немає політичних переслідувань. І перетворювати такі дрібні речі на міжнародний скандал і шоу не слід. Від цього псується і без того не дуже позитивний імідж України. Це неприпустимо, в першу чергу, для опозиції", - заявив Рудяков.

Він пояснив, що слід розрізняти темін "політичний тиск" із "політичними переслідуваннями". Політичних репресій тут не було. Цю справу не можна порівнювати із справою Юлії Тимошенко. Щодо неї здійснюються переслідування. До неї були висунуті претензії, які так само можуть бути висунуті навіть до чинного прем'єра Миколи Азарова. У Авакова інша ситуація.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аваков отримає політичний притулок в Італії?

"Я гадаю, Аваков зможе просити політичного притулку в декількох країн.  У Європи є мінімум 5 країн, які можуть надати притулок українським політичним діячам. Наприклад, у Чехії, бо там у українській опозиції є можливості лобіювати свої інтереси. Також 100% притулок можуть надати країни Прибалтики. 80% шансів є отримати притулок в Угорщині, Італія хоч і вагається, але на рівні регіональних урядів може піти на такий крок.

Нагадаємо, суд в Італії обрав стосовно колишнього голови Харківської обласної державної адміністрації Україна Арсена Авакова домашній арешт. За словами його адвоката, розгляд питання щодо екстрадиції Авакова продовжується.

Зараз ви читаєте новину «Щонайменше 5 країн ЄС готові надати Авакову політичний притулок - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути