Ексклюзиви
субота, 27 травня 2023 08:56

Спецтема: Війна Росії проти України

Шольц заборонив Києву бити західною зброєю по РФ – Литва відреагувала

Шольц заборонив Києву бити західною зброєю по РФ – Литва відреагувала
Канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав, що західною зброєю не можна бити по РФ. Фото: eastnews.ua

У Литві відреагували на нову заяву канцлера Німеччини Олафа Шольца, який укотре повторив, що західна зброя не повинна використовуватися Україною для ударів по російській території.

Війна йде не лише на тимчасово окупованих територіях України, наголосила прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте на пресконференції у Таллінні, передає "Укрінформ".

"Росія напала на Україну, а тому остання має право на оборону. Ми також підтримуємо Україну зброєю. Не лише ФРН та США роблять це. Так роблять багато інших країн. Водночас зрозуміло, що зброя, яку ми постачаємо, має використовуватися лише на території України", – сказав канцлер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін знову заговорив про переговори: що задумав диктатор

Шольца запитали, чи можливе перенесення бойових дій на територію РФ. Політик відповів, що західні озброєння призначені для оборони лише на українській території. Водночас Шимоніте зазначила, що "дуже дивно думати, ніби війна йде лише на окупованій території", оскільки іноді на території Росії також "трапляються інциденти".

22 травня у Бєлгородській області почалися військові дії, за які взяли відповідальність формування етнічних росіян – "Російський добровольчий корпус" (РДК) та легіон "Свобода Росії". Обидва воюють на боці України. Російська місцева влада заявила про проникнення "української ДРГ" і запровадили режим "контртерористичної операції", який згодом скасували.

Головне управління воєнної розвідки події в області назвало операцією для створення "смуги безпеки", яку проводять громадяни РФ з легіону "Свобода Росії" та РДК. В Офісі президента кажуть, що непричетні, але "спостерігають із цікавістю".

23 травня легіон "Свобода Росії" та РДК заявили, що продовжують операцію зі "звільнення" Бєлгородської області. Ніяких деталей бійці не розкрили.

У легіоні "Свобода Росії" стверджують, що під час операції на території Бєлгородської області були "розгромлені" сили ФСБ, а також знищена мотострілецька рота ЗС РФ.

Зараз ви читаєте новину «Шольц заборонив Києву бити західною зброєю по РФ – Литва відреагувала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути