понеділок, 05 серпня 2013 09:34

Сьогодні рівно два роки, як Тимошенко позбавлена волі

Сьогодні рівно два роки, як Тимошенко позбавлена волі
Юлія Тимошенко. Фото: gazetavv.com

Сьогодні, у понеділок 5 серпня, виповнюється рівно два роки, як екс-прем'єр-міністр України, лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко була позбавлена ??волі.

Вона була арештована 5 серпня 2011 року в залі Печерського райсуду Києва, який розглядав "газову справу" - про перевищення екс-прем'єром повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році. Суддя Печерського суду Києва Родіон Кірєєв, який прийняв рішення про арешт близько 16.00, аргументував відповідну постанову "перешкоджанням Ю.Тимошенко у встановленні істини" на процесі у справі, який тривав вже 6 тижнів.

З 5 серпня під Печерським райсудом на Хрещатику прихильники і противники екс-прем'єра розгорнули свої намети, які стоять понині. Тимошенко опинилася в Лук'янівському СІЗО, в якому провела 145 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євгенія Тимошенко вірить, що її матері буде дозволено пройти лікування закордоном

11 жовтня 2011 Тимошенко була засуджена до 7 років позбавлення волі. Крім того, екс-прем'єру заборонено протягом трьох років обіймати посади на держслужбі. Суд також задовольнив позов НАК "Нафтогаз України" до Тимошенко, згідно з яким вона повинна відшкодувати збиток компанії в сумі понад 1,5 млрд грн.

Апеляційний суд Києва 23 грудня залишив у силі вирок Печерського районного суду. 30 грудня Ю.Тимошенко етапували в Качанівську виправну колонію в Харкові.

Захист неодноразово заявляв про проблеми зі здоров'ям ще під час її перебування в Київському СІЗО і вимагала обстеження незалежними медиками, оскільки Тимошенко не довіряє українським лікарям. Того ж вона домагалася і в колонії.

Після зустрічі 4 травня лікарями німецької клініки "Шаріте" Ю.Тимошенко попередньо погодилася на лікування в лікарні залізничників у Харкові. 9 травня її перевели з колонії в ЦКЛ № 5. Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра в ЦКЛ № 5 визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте". Про готовність взяти Тимошенко на лікування неодноразово заявляли влади Німеччини.

Зараз Тимошенко, посилаючись на стан здоров'я, відмовляється брати участь у судових засіданнях у Харкові, де її судять у справі ЄЕСУ, звинувачуючи в неповерненні в державі валютної виручки від експорту металу корпорацією ЄЕСУ в сумі більше $ 160 млн, замаху на розтрату коштів держбюджету України в особливо великих розмірах шляхом покладання на Кабмін зобов'язань ЄЕСУ перед Міністерством оборони РФ на суму $ 405,5 млн.

30 квітня 2013 ЄСПЛ визнав незаконність арешту Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В законодавстві немає нічого, що б перешкоджало лікуванню Тимошенко за кордоном - донька

Пізніше, після того, як Вищий спеціалізований суд залишив у силі вирок щодо "газової справи", Тимошенко звернулася до ЄСПЛ з ще однією скаргою про порушення її права на справедливий суд у зв'язку з політичними мотивами (ст.6, ст.18 Європейської конвенції з прав людини). Провадження за скаргою було відкрито у жовтні 2012 року.

30 липня Мін'юст заявив, що рішення ЄСПЛ у справі "Тимошенко проти України" повністю виконано і не тягне за собою додаткових зобов'язань України. У відповідь захист екс-прем'єра назвала позицію Мін'юсту юридично необгрунтованою, і звернулася до Верховного суду України з вимогою переглянути і скасувати вирок щодо "газової справи".

Деякі європейські політики і партії вказують на політичну складову арешту і судових процесів щодо Тимошенко. Вирішення ситуації з екс-прем'єром в Європу ставлять однією з умов підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Нагадаємо, що сьогодні, у понеділок, 5 серпня, о 10.45, у наметовому містечку біля Печерського суду Києва на Хрещатику відбудеться акція на знак підтримки лідера опозиції Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні рівно два роки, як Тимошенко позбавлена волі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

126

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути