субота, 13 жовтня 2012 17:31

"Собор" знімається з виборів, але попереджає владу: "У людей на руках є зброя"
12

Фото: Фото: Олеся Дубовик

Близько сотні людей розміщаються у залі приміщенні "Майстер класу", що неподалік Києво-Печерської Лаври. За декілька хвилин тут має розпочатися з'їзд партії Українська платформа "Собор". Напередодні старту передвиборної кампанії в партії пообіцяли знятися з перегонів, якщо до 14 жовтня виявиться, що політична сила не долає 5% бар'єр.

Делегати з'їзду групками розміщаються у залі. Третина місць залишається вільною. На поставлених на сцені стільців розсідаються представники партії. На першому ряду  - письменники брати Капранови, кобзар Тарас Компаніченко, екс-голова МЗС Володимир Огризко. Збоку за невеликим столиком розмістився лідер партії Павло Жебрівський. З іншого боку встановлено мікрофон. Сцена прикрашена прапорами партії та державним стягом, внизу сцени розставлено живі квіти.

-          Центральний провід партії рекомендує зняти "Собор" із виборів, - підходячи до мікрофону заявляє Жебрівський. -  Це дуже важке рішення, але водночас — це рішення чесне. Інші політичні сили мають взяти приклад і так само консолідуватися, аби перемогти цю владу.

Люди у залі слухають мовчки, уважно дивляться на сцену. Жебрівський розповідає, що партія вирішила, що своїм зняттям не підтримуватиме жодну з політичних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська платформа "Собор" знімається з виборів на користь опозиційних сил

-          Безумовно, ми закликаємо не голосувати за Партію регіонів, комуністів та Королевську. Хто готовий голосувати за "Батьківщину", то хай голосує.  Хто за "УДАР" - нехай голосує. Як і за "Свободу", -  каже Жебрівський і продовжує. – На жаль, ми не змогли об'їздити всю країну. Тому нас не всі почули.

Жебрівський просить делегатів підтримати рішення партії. Запевняє, що на цьому боротьба не закінчується. Його слова сприймають мовчки, члени партії уважно дивляться на виступаючого. Він запрошує до слова братів Капранових.

Віталій і Дмитро Капранови говорять по черзі. Розповідають про свої враження від поїздки Україною.

-          Між народом і політиками лежить величезна прірва, - каже Дмитро Капранов.

-          Довго Україна в такому стані не протягне, - підхоплює Віталій. - Слово "політика" стало лайливим, а слово "депутат" — нецензурним. Це дуже небезпечна тенденція. Якщо народ в гробу бачить державу, то ця держава дуже швидко там і опиниться.

Капранови говорять найдовше – 15 хвилин. Кажуть, що не хотіли зраджувати людей, які збиралися за них голосувати, але оскільки пообіцяли зніматися – то дотримуються свого слова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко не підтримує ідею "Собору": "Якщо Радикальна партія зніметься з виборів, це буде послуга владі"

-          Сьогодні у людей на руках є реальна зброя, - продовжує Дмитро. -  Нам не в одному селі хвалилися про це. У людей дуже великий потенціал ненависті. І якщо 28 жовтня все це виллється на вулиці — мало нікому не буде.

Письменники займають свої місця. Віталій Капранов дивиться у підлогу, перебирає пальцями рук. Його брат хвилин 10  набирає щось на телефоні. За півгодини виходить за куліси.

-          Ми показали, що без грошей також можна вести кампанію, аби був інтелект, - запевняє політолог Олександр Палій, четвертий номер у списку "Собору". Намагається оживити публіку, яка вже починає рідіти. Людей з 10 по одному повиходили із зали. Решта задумливо спостерігає за виступаючими. Час від часу перешіптуються між собою.

-          Ви подивіться, що за партії понавиставляла влада. В партії "Молодь України" одні 70-річні діди. В партії "Пенсіонерів" всі 18-річні, - розповідає наступний представник "Собору". В залі починають сміятися.

-           Членам комісій прямо говорять: "Ви не зважайте, а просто перекладайте бюлетені у стопочку з ПР. І від цих партій, і частину від інших. Вам нічого за це не буде", - продовжує. - Члени комісій хапаються за голови, - береться обома руками за голову та починає нею крутити. – Вони кажуть: "Скільки живемо, а такого ще не бачили". Тому нам треба працювати з членами комісій і пояснювати, що їх в разі чого ніхто не захистить. Треба захищати результатів виборів, навіть якщо ми туди не йдемо, - завершує виступ.  – Слава Україні.

-          Героям слава! – відгукуються пару голосів у залі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Собор" закликав всі опозиційні партії єднатися заради національних інтересів України

Виступає ще 7 представників партії. З'їзд голосує за ухвалення заяви УП "Собор" "До боротьби". "За" – більшість. Один чоловік у вишиванці утримується і одразу виходить  із зали.

Жебрівський закликає всіх присутніх підтримувати мажоритарників від партії, які можуть потрапити до парламенту. Каже, що таких може бути близько 8. Закликає всім делегатам вже думати над тим, кого висувати від партії на президентських виборах.

Зараз ви читаєте новину «"Собор" знімається з виборів, але попереджає владу: "У людей на руках є зброя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути