четвер, 10 січня 2013 19:55

Щоб виконати умови ЄС, потрібна політична воля - експерт

Щоб виконати умови ЄС, потрібна політична воля - експерт
Ігор Жданов Фото: presscenter.ukrinform.ua

2012 рік був роком стагнації в зовнішній політиці України. Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов.

"Рік, що минув, був роком стагнації в зовнішній політиці України. Багато експертів зі мною погодяться, що в 2012 році Україна нікуди не рухалась. У нас був холодний мир з ЄС та США. І у нас були абсолютно невизначені відносини з Росією. Тобто з тими стратегічними партнерами, які для себе визначила Україна. 2013 рік буде роком вибору. Хотілося б, щоб Україна все-таки вибрала. Тобто щоб 2013 рік, був не тільки роком геополітичного, зовнішнього вибору, а й роком реальних реалізацій можливості. Виходячи з оцінки позиції ЄС в України є реальна можливість підписати Угоду про Асоціацію з ЄС. Для цього потрібно лише виконати ті три умови, про які говорить ЄС. Це удосконалення виборчого законодавства і прийняття Виборчого кодексу, це створення справедливої судової системи, ліквідація вибіркового правосуддя – відмова від політично мотивованих вироків. Це абсолютно прийнятно. І для цього потрібна політична воля, і я впевнений, що угода про асоціацію була би підписана. Коли ми говоримо про стратегічний зовнішньополітичний вибір, то не потрібно лише керуватися цифрами, та економічними якимось речами. Я переконаний, що приєднання чи інтеграція у той чи інший бік - до ЄС чи до Митного союзу - це схвалення чи прийняття певних цінностей, як владою так і суспільством. Цінності європейські, або цінності азійські. Тут дуже простий вибір", - зазначив експерт.

За його словами, інтеграція до Митного союзу порушить українське законодавство.

"Якщо будуть якісь кроки до інтеграції до Митного союзу, то це порушить багато речей: законодавство України, що чітко визначає пріоритетом європейську інтеграцію. Воно вступить у протиріччя з нормами ВТО, а це призведе до мільярдних штрафів і проблем України. Потрібно буде міняти все законодавство, що регулює зовнішньоекономічні відносини. З точки зору законодавства, це практично не можливо. Дійсно, це питання політизується", - наголосив Жданов.

Він прогнозує, що у цьому році можливі референдуми.

"2013 рік – це не лише рік стратегічного вибору, але й можливих референдумів. Прийняли закон про референдум, і тим самим відкрили скриньку Пандори. І тому можливо, що деякі політичні сили будуть ініціювати відповідні референдуми щодо, наприклад, приєднання до Митного союзу. На сьогоднішній день питання європейської інтеграції не розколює країну, ніж, наприклад, інтеграція до НАТО чи створення якоїсь союзної держави. Питання інтеграції до ЄС схвально приймається на Заході, в Центрі, і не викликає відторгнення на Сході і Півдні України. Тобто це може пройти як безболісний процес. Зрозуміло, що, якщо запустити оцю систему референдумів, тоді ми отримаємо те, що було з НАТО. Коли політики будуть використовувати це, як мобілізацію власного електорату, чи якогось такого політичного стрижня чи маркера ідентифікаційного для свого виборця. Ми прийдемо до того, що прийдемо до політизації цих відносин і це не буде сприяти євроінтеграції", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Щоб виконати умови ЄС, потрібна політична воля - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути