четвер, 03 січня 2013 18:19

Експерт: У 2013 році Україні доведеться визначатися – або ЄС, або Росія

Експерт: У 2013 році Україні доведеться визначатися – або ЄС, або Росія
Володимир Фесенко розповів про зовнішні перспективи України. Фото: telegraf.com.ua

У 2013 році Україні доведеться робити вибір між європейським і євразійським напрямком розвитку.

Таку думку висловив політолог Володимир Фесенко.

Він наголосив, що протягом 2012 року відбувалась певна стагнація у взаєминах як з Росією, так і з Євросоюзом. Однак наприкінці року взаємини дещо активізувалися. Перш за все, за словами Фесенка, важливим стало скасування візиту Віктора Януковича до Москви.

"Вважають, що це не відбулося тому, що напередодні було узгодження цілої низки питань з Євросоюзом. Так була телефонна розмова із Бар розу, і була визначена дата проведення саміту Україна-ЄС. Було також заявлено про те, що може відбутися підписання нової угоди  з Європейським союзом. Щоправда наприкінці 2013 року, але зафіксована така можливість. Раніше так Євросоюз питання не ставив", - пояснив він.

Експерт додав: "Водночас у грудні ми побачили активізація закритих україно-російських перемовин щодо нової газової угоди та зближення з Митним союзом. Думаю, що це відбувалося за ініціативою Росії і процес цей розпочався під час зустрічі в Ашгабаті між Януковичем і Путіним. Після того до Москви поїхав і тодішній міністр енергетики Юрій Бойко, і прем'єр-міністр. Проте компромісу в черговий раз знайти не вдалося. Думаю, що все ж таки у Росії дуже жорстка позиція, яка не влаштовує українську сторону, і можливо саме в деталях цієї угоди не вдалося досягти взаємоприйнятного рішення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія досі не змогла змиритися з існуванням незалежної України - екс-міністр

Паралельно з цими процесами, наголосив політолог, відбулася і активізація взаємин з Європейським союзом.

"Ми побачили цілу низку проявів уваги ЄС щодо українського питання та українсько-російських взаємин. Я маю на увазі  і висновки Ради Європи з питань зовнішньої політики про можливість підписання Угоди  між Україною та ЄС. Після цього була ухвалена резолюція ЄП щодо України. Саме там була сформульована більш гнучка позиція ЄС щодо України, яка дійсно відкриває для України можливість таки підписати угоду з ЄС наступного року", - підкреслив він.

Фесенко пояснив, що раніше більш жорстко ставилося питання про те, що обов'язково треба звільнити Юлію Тимошенко і Юрія Луценко, а зараз питання стоїть тільки про виконання рішення ЄСПЛ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС очікує від Росії пояснень щодо України?

"Думаю, що наступний рік ставить більш гостро для України  вибір – куди ми далі рухаємося. Або до Європейського союзу, або будемо рухатися шляхом євроазійської інтеграції. Ця проблема буде дуже драматичною для країни і доведеться робити серйозний вибір. Думаю, що ми будемо коливатися до останнього", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: У 2013 році Україні доведеться визначатися – або ЄС, або Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

66

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути