Ексклюзиви
понеділок, 08 жовтня 2018 18:11

Щоб вибити свідчення проти Вілкула, прокуратура тримала свідка взимку в неопалювальній камері

Щоб вибити свідчення проти Вілкула, прокуратура тримала свідка взимку в неопалювальній камері
Силовики силою вибили обвинувальні свідчення на Вілкула. Фото: "Коментарі"

Свідок заявив, що погодився на умови силовиків і підписав підготовлені прокурором фальшиві звинувачення на Вілкула після того, як був без суду поміщений у в'язницю в грудні в неопалювальну камеру.

Про це повідомляють "Коментарі".

"Щоб сфальсифікувати звинувачення проти Вілкула силовики вибивали свідчення у свідків, які писали їх під диктовку прокурора", - заявив екс-голова Дніпропетровської райдержадміністрації 70-річний Вадим Кобиляцький.

Про це стало відомо під час засідання регламентного комітету Верховної Ради, який розглядав повторне подання Генеральної прокуратури на зняття депутатської недоторканності з Вілкула.

"Після того, як "свідок" Кобиляцький під тиском підписав свідчення, продиктовані слідчим, його випустили. Про протиправні дії проти нього Кобиляцький дав письмове свідчення адвокатам і зробив відеозвернення. Він ще раз підтвердив, що ніякий Вілкул йому ніяких протиправних вказівок не давав. А формулювання про "якісь голоси по телефону з приймальні Вілкула" йому нав'язував слідчий. Справа проти цього свідка в травні 2018 була закрита судом", - зазначив адвокат Олег Бабич.

Під час засідання також з'ясувалося, що прокуратура побудувала обвинувачення на законах, що втратили силу ще в 2001 році, – за 10 років до того періоду, в якому силовики "перевіряли" діяльність Олександра Вілкула на посту губернатора Дніпропетровської області.

"Прокурори, щоб зліпити хоч якесь звинувачення, були вимушені використовувати закони, що не існували в 2011 році. Наприклад: Земельний Кодекс, на який вони посилаються, втратив чинність ще 2001 року. І це не єдині фальсифікації в цій справі", - зазначив Вілкул.

Сторона захисту надала також матеріали, що показують неспроможність обвинувачень ГПУ про те, що Вілкул, будучи головою Дніпропетровської ОДА, в 2011 році нібито незаконно забрав землю в Покровському районі Дніпропетровської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комітет визначив долю подання на Вілкула

Члени Регламентного комітету отримали офіційні документи, що земля продовжує перебувати в державній власності. Ця земля знаходиться в оренді Орджонікідзевського гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК).

Ще 1999 року Верховна Рада ухвалила рішення про передачу цієї землі в оренду ГЗК. Аналогічний договір оренди був підготовлений і 2011 року облдержадміністрацією. Після експертиз і узгоджень, було поставлено 12 підписів профільних керівників і тільки потім, відповідно до закону, Вілкул поставив свій, 13 підпис. У 2016 році Міністерство юстиції підтвердило правильність користування комбінатом цієї ділянки, і договір оренди був продовжений.

"Навіть від початку негативно проти мене налаштованим членам комітету від інших політичних партій стало ясно, що справа на 100% сфальсифікована. Немає не те, що складу, немає події злочину. Всі ці звинувачення - це спроба влади руками генпрокуратури, як інструменту, усунути політичного опонента, який не хоче домовлятися і танцювати під їхню дудку на виборах", - підкреслив Вілкул.

Зараз ви читаєте новину «Щоб вибити свідчення проти Вілкула, прокуратура тримала свідка взимку в неопалювальній камері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути