Ексклюзиви
неділя, 21 серпня 2022 15:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Щоб Росія не стала сусідкою: прем'єри Чехії та Словаччини записали спільне звернення

Щоб Росія не стала сусідкою: прем'єри Чехії та Словаччини записали спільне звернення
Петро Фіала: "Ми не маємо просто пасивно спостерігати за ситуацією". Фото: скріншот

Прем'єр-міністри Чехії та Словаччини закликали надати Україні всю можливу підтримку для боротьби з російським вторгненням.

Прем'єр Чехії Петро Фіала та Едуард Хегер, який очолює уряд Словаччини, 21 серпня в день 54-ї річниці операції "Дунай" – радянської інтервенції до Чехословаччини 1968 року - записали спільне відеозвернення. Закликали надати Україні підтримку у війні проти Росії.

Фіала нагадав, що майже 30 років тому Чехословаччина, породження соціалістичної системи, розділилася на дві незалежні країни - Чехію і Словаччину. Ці країни залишилися дуже дружні, оскільки їх об'єднує спільна історія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Bayraktar до HIMARS: чим воює українська армія

Після початку вторгнення Росії в Україну уряди обох країн зрозуміли, що не мають права пасивно спостерігати за ситуацією. Вони повинні активно діяти, допомагаючи Україні. Жахи війни та страждання мирного українського населення знаходяться для Чехії та Словаччини буквально за дверима – варто тільки перейти кордон. Тому Чехія і Словаччина надаватимуть Україні та українцям всю можливу допомогу.

"Підтримуючи Україну, ми також підтримуємо власну безпеку. Ми не хочемо, щоб Росія стала сусідкою", – резюмував сказане Едуард Хегер.

Нещодавно Словаччина передала Україні перші чотири самохідні артилерійські установки Zuzana 2. САУ вже в розпорядженні українських військових. Глава офісу президента України Андрій Єрмак підтвердив прибуття САУ.

Словаччина також готова передати Україні свої винищувачі МіГ-29. Українські повітряні сили можуть отримати 11 літаків.

Чехія неодноразово передавала Україні танки Т-72 і БМП-1, які залишилися на чеських складах з часів, коли країна була членом соціалістичного блоку.

Зараз ви читаєте новину «Щоб Росія не стала сусідкою: прем'єри Чехії та Словаччини записали спільне звернення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути