Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2012 15:15

Що робити, коли кандидат у нардепи намагається підкупити вас подарунками?

Що робити, коли кандидат у нардепи намагається підкупити вас подарунками?
Ольга Айвазовська застерігає виборців від підкупу. Фото: glavred.info

Керівник виборчих програм громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська закликає українців повідомляти про факти непрямого підкупу виборців.

Про це вона розповіла у коментарі Gazeta.ua.

Поняття підкупу чітко встановлено в законі про вибори народних депутатів. Закон регламентує підкуп наступний чином: підкуп - це є надання товарів та послуг, цінних паперів, лотерей за заниженими цінами, або безоплатно. Це супроводжується голосувати за чи проти, або згадується ім'я кандидата. Крім того, будь- які матеріальні блага можуть передаватись не лише безпосередньо виборцю, але й установам та організаціям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масажист Азарова підкуповує виборців продуктовими наборами

Підкупом не є: надання подарунків, якщо їх вартість не перевищує три відсотки мінімальної зарплатні, тобто близько 33 гривень і на них розміщені логотипи політичних партій. Втім, якщо подарунки вартістю 10-20 гривень надає кандидат-самовисуванець, його ім'я не прирівнюється до відповідного маркування. Вартість цих подарунків не прирівнюється до 3% - взагалі не враховується собівартість. Тому всі матеріальні подарунки та послуги, дисконтні картки, коли при цьому згадується ім'я кандидата, навіть якщо це не прямі заклики голосувати, це все одно розцінюється як підкуп.

Якщо виборець став свідком підкупу — не варто брати жодних коштів і подарунків. У будь-якому випадку, навіть якщо ви прийдете на виборчу дільницю і проголосуєте іншим чином, ніж вам рекомендували після отримання якихось матеріальних благ, це все одно призводить до поширення явища підкупу. Бо тоді є зацікавленість і виборця, і штабу партії кандидата. Це явище буде поширене до того моменту, поки виборці будуть продовжувати брати. І частина з них таки буде голосувати за тих, хто дарує подарунки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецькій області Партія регіонів рекламує свої порушення

Якщо виборець прагне протистояти підкупу, то в першу чергу варто викликати міліцію. Правоохоронні органи фіксують дане правопорушення на місці, складають протокол, і тоді можна говорити про відкриття справи. Згідно Кримінально-процесуального кодексу, підкуп може каратися до 2 років ув'язнення.

Якщо факт підкупу стався раніше, і це не можна зафіксувати на місці, треба звертатись у прокуратуру. Або до Окружної виборчої комісії з заявою. Досить часто саме ЦВК передає подібні заяви у прокуратуру.

Непрямий підкуп може каратися попередженням кандидата чи партії з боку ЦВК. Це згідно діючого виборчого законодавства не призводить до зняття з реєстрації.

 

Стаття 74 пункт 13 Закону "Про вибори народних депутатів України".

Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів , послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

 



Зараз ви читаєте новину «Що робити, коли кандидат у нардепи намагається підкупити вас подарунками? ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути