Ексклюзиви
понеділок, 07 грудня 2020 13:02

Що буде з "Межигір'ям", де мешкав Янукович

Що буде з "Межигір'ям", де мешкав Янукович
Офіс генерального прокурора не передав НАБУ всі матеріали щодо "Межигір'я". Фото: "Схеми: корупція в деталях"

Конкурс на управління комплексом "Межигір'я", де мешкав позбавлений звання президента Віктор Янукович, можуть провести весною. Про це розповів виконувач обов'язків голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, АРМА, Віталій Сигидин.

Не всі частини комплексу передані в управління Агентства. Це не дозволяє почати пошук управителя, сказав посадовець "Радіо Свобода".

Майном фактично опікується громадська організація згідно з постановою прокурора від 2016 року.

"Нам передано не все майно, яке входить до комплексу. "Межигір'я" розташоване на площі 170 гектарів, а в управління АРМА передано земельну ділянку розміром 1,7 гектара. Тобто 1 відсоток від всієї території комплексу.

АРМА передано більшість будівель, але не зелені насадження, які є дороговартісними. Вони, по суті, становлять невід'ємну частину комплексу.

Ми розглядаємо "Межигір'я" не відокремленими частинами, окремо – "Хонку", будівлю для допоміжного персоналу, вертолітний майданчик разом із ангаром – вони не можуть функціонувати окремо. Це все комплекс, і цей комплекс ми повинні зберегти в його цілісності. Натомість маємо багато безгосподарного майна, яким ніхто не зможе законно управляти, – не описані газони, інші елементи ландшафту, паркани, там багато чого", – розповів Сигидин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович не приїде, але крадійство йому пробачатимуть - Ігор Луценко

Процедуру інвентаризації не можуть завершити без доступу до всіх матеріалів досудового розслідування. Не всі з цих матеріалів Офіс генерального прокурора передав Національному антикорупційному бюро, яке веде справу щодо "Межигір'я".

"Без доступу до всіх матеріалів досудового розслідування, які ще не передано від Офісу генерального прокурора в НАБУ, це зробити юридично не можна. Але ми постійно в діалозі зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та НАБУ. Очікуємо, коли їм передадуть усі ці матеріали, і ми фактично розпочнемо інвентаризацію.

Після цього буде також звернення до суду, щоб визначити статус іншого майна, яке входить у комплекс, але не арештоване і не передане АРМА. Цей процес досить довготривалий. Щойно ми його закінчимо, можна проводити відбір управителя на цей актив, як цілісний і унікальний комплекс", – сказав чиновник.

"Я сподіваюся, щоб наприкінці зими – навесні ми оголосимо проведення конкурсу (з відбору управителя, - Gazeta.ua)", – заявив посадовець.

"Межигір'я" — колишня резиденція Віктора Януковича у селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, яку він займав з 2002-го по 2014 роки.

Янукович утік з України у лютому 2014-го. Відтоді живе в Росії.

24 січня 2019 року Оболонсь­кий райсуд міста Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни. Його засудили до 13 років позбавлення волі. Тюремний строк почнуть відраховувати після арешту.

Зараз ви читаєте новину «Що буде з "Межигір'ям", де мешкав Янукович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути