вівторок, 19 січня 2021 10:31

"Шмигаля і Степанова поки що не чіпатимуть. Щоб вони зібрали якнайбільше негативу" - "слуги"

"Шмигаля і Степанова поки що не чіпатимуть. Щоб вони зібрали якнайбільше негативу" - "слуги"
Шмигаль працює прем'єром з березня минулого року. Фото: kmu.gov.ua

Питання відставки прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, а разом з ним і всього уряду, поки що не стоїть. Але воно цілком може виникнути, якщо буде потрібно принести кого-небудь "у жертву", наприклад, через ситуацію з тарифами або епідемією. Про це пише "РБК-Україна" з посиланням на співрозмовників у президентській команді.

Джерела в "Слузі народу" зазначають, що не проти провести набагато більше кадрових ротацій в уряді. Але головна перешкода - не в усіх випадках є слушний кандидат, здатний зібрати за своє призначення необхідну кількість голосів в залі.

Претензії у монобільшості накопичилися чи не до кожного міністра. І, мабуть, більше всіх адресовано критики міністру охорони здоров'я Максиму Степанову.

"Усе видається так, що ні Шмигаля, ні Степанова поки що ніхто не чіпатиме, щоби вони зібрали якнайбільше негативу. До того ж Вітренку, в разі його подальшого підвищення, потрібно набратися досвіду і якось проявити себе, перш ніж зайняти прем'єрське крісло", – пояснив впливовий співрозмовник у "Слузі народу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський готується до 2-го терміну

У найближчі тижні парламент має вирішити долю в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, якому пророкують посаду наступного прем'єра.

Під час спроби призначити Вітренка в грудні його кандидатура набрала лише 186 голосів. З них "Слуга народу" дала 153.

Є ймовірність, що, ставши біля керма Міненерго, Вітренко почне зачищати відомство від людей, пов'язаних з олігархом Рінатом Ахметовим. Це ніяк не вписується в його інтереси, пояснюють джерела в команді Зеленського.

Після невдалого голосування у Верховній Раді Кабмін пішов обхідним шляхом, призначивши Вітренка першим заступником міністра і паралельно в.о. Але повноваження в.о міністра істотно врізані, а строк їхнього перебування в цьому статусі обмежені 30 днями. Тому вже в найближчі тижні прем'єру доведеться знову винести це питання до парламенту.

У президентській команді не особливо приховують, що крісло першого віцепрем'єра може стати для Вітренка випробувальним терміном на посаду наступного прем'єр-міністра. І це змушує багатьох депутатів ретельніше зважувати свій голос "за", який відкриває йому шлях у Кабмін.

Торік у березні Верховна Рада призначила Дениса Шмигаля на посаду прем'єр-міністра. Його кандидатуру пропонував президент Володимир Зеленський. Тоді ж парламент затвердив новий склад Кабінету міністрів. Уряд із прем'єром Олексієм Гончаруком звільнили.

Зараз ви читаєте новину «"Шмигаля і Степанова поки що не чіпатимуть. Щоб вони зібрали якнайбільше негативу" - "слуги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути