субота, 24 січня 2015 08:56

ЗМІ оприлюднили "план" Путіна та його лист до Порошенка

У листі президента Росії Володимира Путіна, адресованому главі української держави Петру Порошенку містилася пропозиція відвести важке озброєння сторонами конфлікту, виходячи з "фактичного" проходження лінії зіткнення. Копія листа є в розпорядженні ZN.UA.

У матеріалі "Топографія кров'ю" Тетяни Силіної наголошується, що ніякого "плану" там немає. У листі міститься одне-єдине речення, щоб "обидві сторони - як українські силові структури, так і "ополченці" Донбасу (ДНР і ЛНР) - прийняли невідкладні заходи щодо припинення взаємних обстрілів, а також негайного відводу сторонами конфлікту засобів ураження калібром понад 100 мм на дальності, встановлені Мінським меморандумом від 19 вересня 2014, виходячи з фактичного проходження лінії зіткнення відповідно до доданої карти".

"Ну, і ще Путін, який фарширує Донбас зброєю, найманцями, військовими підрозділами армії РФ, великодушно пообіцяв: "У свою чергу будемо готові спільно з ОБСЄ організувати контроль за здійсненням цих кроків", - наголошується в матеріалі.

 

"Але що ж це за "фактичне" проходження лінії зіткнення? До послання, справді, додається цікава карта - "Схема відводу озброєння калібром понад 100 мм на південному сході України". На ній штрих-пунктиром проведена лінія, загадково позначена, як "Лінія дотику сторін станом на 19 вересня 2014 і 13 січня 2015". Але за час "перемир'я", починаючи з вересня, сили бойовиків значно просунулися в західному напрямку: за офіційними оцінками, бойовики відкусили більше 550 кв км території", - пише автор матеріалу.

 
 

"Навіть ще під час самих переговорів у Мінську сепаратисти зайняли 28 населених пунктів. Тому лінія дотику на 13 січня 2015 суттєво відрізняється від лінії на 19 вересня 2014, але насправді порівнювати путінські апетити треба не з лінією фронту від 19 вересня, а із затвердженою в той день в Мінську лінією, чиї координати і увійшли в секретний Додаток до мінського Меморандуму. По суті, Путін пропонує відійти від зафіксованої в цьому документі лінії і легітимізувати "фактичну", тобто сьогоднішню, що абсолютно не на користь України", - додає автор.

Нагадаємо, раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що Путін направив письмове послання Порошенко, в якому містився план-пропозиція сторонам про відвід важкої артилерії. Однак Київ відмовився від нього, не запропонувавши нічого натомість, повідомили в Кремлі.

Зміст документа не було оприлюднено - ні російською, ні українською сторонами.

США назвали "мирний план" Путіна звичайною військовою окупацією, про що заявила представник США в ООН Саманта Пауер під час засідання Ради безпеки цієї організації в середу, 21 січня.

За словами Пауер, "цей план легітимізує територіальні досягнення" проросійських бойовиків. "Давайте знімемо ширму з мирного плану Путіна і скажемо, що це - це план російської окупації", - підкреслила Пауер під час зустрічі 15 представників країн-членів ООН щодо України.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ оприлюднили "план" Путіна та його лист до Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути