пʼятниця, 03 червня 2011 18:15

Змішану систему виборів введуть на догоду "регіоналам" - Чумак

Змішану систему виборів введуть на догоду "регіоналам" - Чумак

Директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак вважає, що введення змішаної системи виборів народних депутатів позбавить можливості мати структурований парламент.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Мажоритарні депутати не матимуть ніякої відповідальності перед партіями, а перед виборцями й поготів. Бо механізму відкликання парламентарія як не було, так і нема. Це крок назад у розвитку парламентаризму", - зазначив експерт..

На думку Віктора Чумака, проект нового закону "Про вибори народних депутатів" написаний на догоду одній політичній силі — Партії регіонів.

"Усі нововведення - це маніпуляції, щоб "регіонали" утрималися при владі У мажоритарних округах треба докласти мінімум зусиль, щоб провести провладного кандидата. На нього працюватиме весь адмінресурс. До того ж за наявності 10-15 кандидатів на окрузі варто вкинути за одного з них піввідсотка бюлетенів, щоб він виграв. Тим самим відсікається велика кількість голосів, які показують електоральні уподобання".

225 мажоритарних депутатів будуть обрані меншістю виборців.

"Абсолютна більшість громадян віддадуть голоси за інших. Потім ці депутати приєднаються до обраних за закритими партійними списками "потрібних людей" і буде така парламентська більшість, яка потрібна владі, а не яку хоче народ. Отже, цей закон вигідний, насамперед, Партії регіонів".

Як повідомлялось, проект нового закону "Про вибори народних депутатів" передбачає ряд нововведень: перехід до змішаної системи, виключення у бюлетенях графи "Проти всіх", збільшення виборчого бар'єру для партій до 5%. Поза законом залишаються виборчі блоки.

Зараз ви читаєте новину «Змішану систему виборів введуть на догоду "регіоналам" - Чумак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути