Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2020 19:48

"Слуги" 226 не назбирають. Ідуть на договорняки з фракцією Тимошенко і групами

"Слуги" 226 не назбирають. Ідуть на договорняки з фракцією Тимошенко і групами
Президент Володимир Зеленський на засіданні парламенту, березень. Фото: president.gov.ua

Голосування у першому читанні за проєкт держбюджету свідчить про договорняки між "Слугою народу" з іншими фракціями і групами. Про це Gazeta.ua сказав політичний експерт Віктор Бобиренко.

"У "Слузі народу" не вистачає своїх для більшості. Зрозуміло, що були якісь переговори. І були "хотєлкі", які будуть обіцяні у бюджеті фракції "Батьківщина" і групам.

Те, що проєкт бюджету ухвалили у першому читанні - позитивний момент.

Але між першим і другим читанням багато що зміниться. "Хотєлок" включиться більше і більше. З огляду на те, що монобільшості вже немає, то "слуги" залежні і від "Батьківщини" і десь можливо від "За майбутнє". Будуть шантажовані. Мовляв, якщо не буде цього рядка у бюджеті, не будемо голосувати. А цей рядок у бюджеті - конкретно чиїсь інтереси. Або наприклад по Фонду держмайна дадуть щось приватизувати. Або підрядниками у "Великому будівництві" будуть ось ці.

Мало того, всередині "Слуги народу" буде багато шантажу. Тому що вона вже фрагментована. Кожен буде шукати свою "пєчєньку", свій рядок. Тому перемовини будуть важкими.

Бюджет з дефіцитом у 300 мільярдів. Видаткову частину треба записувати дуже обережно. Тим не менше знайдуться ті, які захочуть половити там рибку.

Голосування у першому читанні - ситуативне. Був обмін - голоси на "пєчєньку" у бюджеті. Це може бути першим кроком до коаліції. Юридично лишатиметься коаліція "слуг", але голосування будуть фрагментарні. "СН" вже на жодне голосування 226 не наберуть. Тому їм потрібне "За майбутнє". Ті ще можуть піднімати тему - давайте поміняємо Шмигаля на Палицю", - каже Віктор Бобиренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада завернула проєкт Зеленського про судову реформу

5 листопада Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт держбюджету на 2021 рік. За це проголосували 275 нардепів.

Фракція "Слуга Народу" віддала 209 голосів, "Довіра" - 20, "Батьківщина" - 19, "За майбутнє" - 16 та ще 11 позафракційних.

Фракція "СН" нараховує 246 депутатів.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги" 226 не назбирають. Ідуть на договорняки з фракцією Тимошенко і групами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути